Top News
118 prikaza

Predsjednica: Nitko nema većinu, raspustite Sabor što prije

Kolinda Grabar Kitarović
Marko Prpić (PIXSELL)
Kolinda Grabar Kitarović nakon konzultacija o mandataru za premijera

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović najavila je da će, što se nje tiče, nastojati da se prijevremeni izbori održe početkom rujna.

"Tijekom današnjih konzultacija sa zastupnicima, nitko me nije uvjerio da je uspio prikupiti potporu 76 zastupnika za novog mandatara za premijera Vlade", kazala je predsjednica.

Ona je na tiskovnoj konferenciji održanoj odmah nakon današnjih konzultacija s predsjednicima parlamentarnih stranaka i klubova zastupnika, rekla i to da su je stranke i zastupnici koji kontroliraju natpolovičnu većinu u Saboru, uvjerili da imaju potpise podrške za raspuštanje Sabora i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Tijekom dana su stranke izvan HDZ-ovog bloka dokazivale podrške od 82 do čak 85 zastupnika. Grabar Kitarović je rekla i to da je svjesna da prijevremene izbore očito želi i velika većina hrvatskih građana. "Apeliram na predsjednika Sabora da se rasprava o odlučivanju o raspuštanju Sabora održi što prije.

Većina predstavnika političkih stranaka izrazila je želju da se izbori održe početkom rujna. O tome ću posebno voditi računa pri određivanju datuma izbora", kazala je.

Predsjednica je izjavu dala nakon sastanka s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. On je uoči konzultacija s njom još jednom rekao da je inicijativu za raspuštanje Sabora pokrenuo niz stranaka, od kojih je SDP samo jedna od mnogih, te da mu termin u rujnu, za koji se zalaže Most, odgovara iako je SDP predlagao da izbori budu već u srpnju.

Nakon sastanka s predsjednicom ni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko više nije mogao ignorirati veliku većinu u Saboru koja traži prijevremene izbore. "Mi smo predložili svog mandatara i još ćemo nekih osam dana nastojati prikupiti potpise podrške. 82 potpisa su doista znak inicijative za pokretanje jednog postupka", priznao je Karamarko.

"Mi se ipak ne predajemo. Nastavit ćemo razgovarati s nekim ljudima. Nama izbori najmanje odgovaraju od svih opcija, zbog troškova i gubitka vremena", nastavio je i dodao da će on "najbolje znati odlučiti što je najbolje za njegovu stranku".

Na pitanje kako to da su neki ljudi podržali opoziv Tihomira Oreškovića s mjesta predsjednika Vlade, da bi sad ovolika većina bila za izbore, dakle protiv HDZ-ovog predloženog mandatara za novog premijera, Karamarko je rekao: "Neki se nisu držali dogovorenog." Odmah potom indikativno je i vrlo ozbiljno dodao da će sad "razgovarati i oko toga".

Naposljetku je dao do znanja da mu je jasno da su vrlo mali izgledi da HDZ bez izbora sastavi novu vladu, te da će u jednom trenutku ipak morati priznati da nisu uspjeli s osnivanjem saborske većine, ako već za koji dan ne uspiju prikupiti 76 potpisa. Ako dođe do toga, kazao je, "onda Bogu hvala, onda smo tu".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.