Top News
204 prikaza

Previše izbjeglica: Njemačka će ih masovno vraćati u Hrvatsku?

Granični prijelaz s Mađarskom
Marko Mrkonjić (PIXSELL)
Ministar je još naglasio kako će vlasti poduzeti sve kako bi se što prije protjerali oni koji nemaju izgleda za ostanak u Njemačkoj

Njemačka bi se ove godine mogla suočiti s više od 1,5 milijuna izbjeglica, a Thomas de Maiziere, njemački ministar unutarnjih poslova nije isključio mogućnost vraćanja izbjeglica u Sloveniju i Hrvatsku jer u ovim članicama Europske unije, za razliku od Grčke i Mađarske, ne vladaju nehumani uvjeti.

Izbjeglice u Baranjskom Petrovom Selu | Author: Marko Mrkonjić (PIXSELL) Marko Mrkonjić (PIXSELL)

"Budući da se u Grčkoj prema izbjeglicama ne postupa dobro, sudovi su nam zabranili primjenu Dublinskog postupka za ovu zemlju. Tražitelji zahtjeva za azilom se ne smiju vraćati u zemlje poput Grčke jer tamo vladaju nehumani uvjeti. I za Mađarsku postoje slične presude", kazao je ministar te dodao kako je kad su u pitanju Slovenija i Hrvatska stvari drugačije.

Zato moramo ispitati postoji li mogućnost masovnijeg vraćanja izbjeglica u te zemlje - rekao je De Maiziere u razgovoru za dnevnik "Stuttgarter Nachrichten"

Ministar je još naglasio kako će vlasti poduzeti sve kako bi se što prije protjerali oni koji nemaju izgleda za ostanak u Njemačkoj. Tu je najprije mislio na Albance, ali i Afganistance koji u posljednje vrijeme sve više dolaze u Njemačku.

"Mladim ljudima iz Afganistana moramo dati do znanja da su oni potrebni pri izgradnji svoje zemlje. Mnogi dolaze iz sigurnih dijelova zemlje poput Kabula. Moraju biti svjesni da ne mogu dobiti azil samo zato jer im ne odgovara stanje u njihovoj zemlji. Zato ćemo svaki zahtjev za azilom državljana Afganistana dobro ispitati", istaknuo je njemački ministar

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.