Top News
50 prikaza

Pričekajmo službene rezultate... i ostali najgori klišei u politici

Novinari na press konferenciji
Thinkstock
Dok svi iščekuju odluku MOST-a koja će utjecati na budućnost Hrvatske, prisjetimo se nekih od najgorih političkih klišea

Na dan izbora, prije prve objave rezultata, najviše političara u medije izlazi sa smješkom i rečenicom: "Pričekajmo službene rezultate". 

To je tek jedan od niza klišeja kojima političari časte svoje birače. A ako ste zaboravili druge, dopustite da vas podsjetimo na neke od najgorih.

1. "Jedini bitni rezultati su oni koji će se pokazati na dan izbora."

Ovo obično izjavljuju kanididati koji u predizbornim anketama postižu jedan posto ili manje glasova. 

2. "Zahvalan sam na podršci koja mi je pružena tijekom kampanje."

Drugim riječima: ja sam u političkoj utrci. Ako političari misle da su njihovi birači uključeni u proces odlučivanja koji političari bi trebali biti na čelu kojih stranaka, neka malo razmisle i shvate koliko su u krivu.

3. "Moje ime je na listiću, ali glas meni je glas za vas."

Osoba čije je ime na listiću ide u sabor, a ne vi. Dakle, nemojte biti djetinjasti.

4. "Glasovi će sve pokazati."

Glasači nisu glupi. Naravno da će onaj tko pobjedi da izborima završiti u premijerskoj ili predsjedničkoj fotelji. Ili u saboru. Iako tamo baš i neće boraviti.

5. "Ne obraćam pažnju na ankete."

Političari uživaju u uvjeravanju birača da svoje odluke donose isključivo na temelju kombinacije principa i usmjeravanje volje svojih glasača. No to je smiješno, jer oni itekako prate ankete i smišljaju svoje sljedeće korake prema njihovim rezultatima.

6. "Bit će što bude."

O.K., ovo ne izgovaraju samo političari, ali oni koji to kažu su najgori. 

7. "Mi imamo najjače ljudstvo na terenu."

Ovo govore kandidati koji nemaju novaca, loše stoje na anketama ili jednostavno nemaju šanse. To što ste slali SMS-ove, zvali ljude i pokucali na 1000 vrata ne znači da ćete osvojiti i toliko glasova.

8. "Ne želim govoriti hipotetski."

Kad se natječete za bilo koju poziciju na kojoj trenutačno niste, vi morate govoriti hipotetski. Ili ćete šutjeti i nitko neće glasati za vas.

9. "Ovo su najvažniji izbori u povijesti naše zemlje."

U prijevodu: ovi izbori su jako, jako bitni zato što sam se ja kandidirao na njima. Ili, ovi izbori su toliko značajni da želim da počnete paničariti o svojoj budućnosti i izađete na glasačka mjesta.

10. "Ništa još nije izgubljeno. / Očekujemo konačne rezultate."

Političari ovo kažu kad ne žele priznati da su gotovo sigurno izgubili izbore. Teško da su se negdje zagubile glasačke kutije prepune listića na kojima je zaokruženo baš njihovo ime.

11. "Ovo je prava utrka."

Gubite. Prihvatite to.

12. "Uz dužno poštovanje (dodajte ime bilo kojeg političara iz suprotnog tabora)..."

Politika je čudna iz mnogih razloga, no jedan od najvećih je to što se svi prave kao da se međusobno vole i druže i da bi u slobodno vrijeme bili najbolji prijatelji. Premda se ustvari najčešće stvarno ne podnose, piše Washington Post.

13. "Nije sve u novcima."

Naravno da to kažu oni koji ga imaju. Ne, novac nije apsolutno sve u svijetu politike, ali je jedna od najbitnijih stavki, a političari koje tvrde suprotno su obično oni koji ga nemaju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.