Top News
31997 prikaza

'Prorok Sagan': Jezivo i precizno predvidio je Trumpa

Carl Sagan
Pixabay
Prije 22 godine jedan od najvećih umova 20. stoljeća mračno je opisao svijet kakav danas jest

Ne bez vraga, upravo ovih dana The Verge se prisjetio Carla Sagana. Predviđanje budućnosti često se može izroditi u pravljenje budale od sebe, u stilu nekoga tko je nekad predviđao nastavak dominacije Symbiana na Smartphoneu ili Windows Mobilea. I čovjeku se lako dogodi u vremenima stalnih promjena da se do te mere osjeti poraženim da stane pribjegavati konceptima koji pružaju utješnu prividnu cjelovitost. Što je oko nas više neobjašnjenih stvari, vjerojatnije je da će prazninu ispuniti mitovi, legende i praznovjerje. A Carl Sagan je upamćen kao jedan od najboljih i najuglednijih glasova koji se borio protiv uspona znanstvene ignorancije u SAD-u.

Prošlog vikenda društvenim mrežama proširio se citat iz njegove knjige "Svijet progonjen demonima": "Slutim da će Amerika moje djece ili mojih unuka postati takva da će biti mjesto isključivo uslužne ili informatičke ekonimije, da će skoro sve proizvodne industrije pobjeći u druge zemlje, da će fenomenalna tehnološka moć biti u rukama nekolicine, da se na javni interes nitko neće ni obazirati, da će ljudi izgubiti sposobnost donošenja vlastitih stavova i kritičkog propitivanja onih na vlasti, da ćemo se vratiti u eru neznanja i mraka kad izgubimo sposobnost razlikovanja dobrog i istinitog jer ćemo posezati za kristalima i nervozno se savjetovati s horoskopima."

Marihuana Drukčiji od drugih Life 10 genija i njihove droge – što su uzimali Jobs, Freud, Sagan...

Jedan od onih koji je tko zna čiji originalni Tweet proslijedio dalje, pitao se je li Carl Sagan, pišući ove riječi još 1995., imao vremeplov ili kristalnu kuglu. "OK, vjerojatno vremeplov", logično je zaključio. Saganove riječi doista jezivo precizno opisuju naše vrijeme. Dva desetljeća unaprijed savršeno je dijagnosticirao trenutnu paralizu razmjene informacija, zagušenih namjernim ili nenamjernim širenjem dezinformacija. Nazivali mi problem "lažnim vijestima" ili "alternativnim činjenicama" ili naprosto "strahom, nesigurnošću i sumnjom", Saganovo proročanstvo svijeta u kojem "gubimo sposobnost razlikovanja dobrog i istinitog", čini se kao da nam se obistinjuje pred nosom.

Njegov citat mogao bi biti i duži: "Zaglupljivanje Amerike najočitije je u polaganom propadanju materijalnog sadržaja iznimno utjecajnih medija, u pojavi zvučnih džinglova od 30-ak sekunda (danas su čak i 10 sekunda ili i kraći), pojava programa na razini najnižeg zajedničkog nazivnika, predstavljanje pseudoznanosti i praznovjerja kao relevatne, a posebno svojevrsno slavljenje neznanja. Dok ovo pišem, najiznajmljivanija video-kazeta u Americi je film "Glup i gluplji". "Beavis i Butthead" i dalje su popularni i utjecajni kod mladih TV gledatelja. Konačna poruka je da je istraživanje i učenje, ne samo znanosti, nego svega, nešto što se može izbjeći, što je čak i nepoželjno."

Uopće nema sumnje da je Sagan savršeno točno predvidio bijeg proizvodnje u inozemstvo i stanje u kojem se narodni poslanici više niti ne obaziru na probleme. Zapravo cijeli koncept tako točno oslikava početak 2017. godine da se to čini banalno i spominjati. Osim što je napisano prije više od 20 godina. Siguran sam da bi Carl Sagan, koji je preminuo 1996., bio puno sretniji da ga čitatelji koji su pročitali knjigu, mogu opovrgnuti. Cjeloviti naslov knjige glasio je "Svijet progonjen demonima – znanost kao svijeća u mraku".

Prve odluke Donalda Trumpa u Bijeloj kući Obamacare Top News Trump ruši Obamino nasljedstvo

Knjigu je napisao kao strastveni poziv na korištenje znanstvenog promišljanja i znanstvenih metoda u donošenju odluka na dnevnoj osnovi. Napisao je, primjerice: "U svakoj bismo zemlji djecu trebali učiti znanstvenim metodama i razlozima za Povelju o pravima." Sagan je tvrdio da je znanstveni pristup najbolji način i za kontroliranje naših političkih predstavnika kako bi radili za nas. Posljednje poglavlje svoje knjige nazvao je "Pravi patrioti postavljaju pitanja", u njemu donosi ovakav zaključak: "Ukoliko su građani obrazovani i donose vlastita mišljenja, u tom slučaju oni na vlasti rade za nas. U svakoj zemlji bismo rebali djecu učiti znanstvenim metodama i razlozima za Povelju o pravima.

Time će se razvijati određena pristojnost, poniznost, duh zajedništva. U svijetu progonjenom demonima koji ispunjavamo ljudskim vrlinama to bi moglo biti sve što stoji između nas i tame koja nam prijeti." I doista, samo gledajući SAD, Trumpova administracija prijeti Agenciji za očuvanje okoliša, borbi protiv klimatskih promjena, dostupnosti obrazovanja i zdravstva, medijima, više nego ikad itko u povijesti te zemlje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar dudek1
    dudek1 18:49 25.Siječanj 2017.

    ma kaj got tetec je bolsji prorok,on je u mejasima izjavil ak te krste ili ne ti bus svog bogeka u buducem zivotu vidil