Top News
152 prikaza

Svjetski top špijuni bili su upozoreni na ISIL - negdje je zapelo

Prijetnja Islamske države
Youtube
Nisu samo generali bili upozoreni da su izvještaji američkih obavještajaca o ISIL-u uljepšani, već je za njih znao i sam obavještajni vrh

Američki vojni analitičari upozorili su direktora nacionalne obavještajne agencije (DNI) da su njihovim izvještajima o ISIL-u manipulirali njihovi šefovi. Zahvaljujući tome je ISIL prikazan slabijim nego što je, te su svi bili pretjerano optimistični u pogledu kampanja koje su provode nad navedenom terorističkom skupinom.

To su potpuno nove tužbe, odvojene od onih upućenih Ministarstvu obrane, točnije glavnom inspektoru, o tome da su "informacije obavještajaca krivotvorene, kasnile su s isporukom, te su uklanjane ili mijenjane", što su navodno sve činili viši službenici koji rukovode Središnjim uredom američke vojske (CENTCOM-om).

Američki vojnici | Author: Frank May/DPA/PIXSELL Frank May/DPA/PIXSELL

Nove optužbe se tiču Ureda direktora nacionalnih obavještajaca (ODNI-ja), a pokazuju da su službenici zaduženi za nadgledanje aktivnosti svih obavještajaca bili svjesni potencijalnih problema i istinitosti informacija o ISIL-u, od kojih su neke završile čak i u uredu predsjednika.

Analitičari su tvrdili da su njihovi izvještaji promijenjeni iz političkih razloga, prvenstveno kako bi Obamina administracija u javnost izašla s obavijestima da američke akcije protiv ISIL-a postižu sjajne rezultate i kako bi se nastavilo njihovo financiranje.

Službenici iz administracije porekli su da su izvještaji obavještajaca bili pod bilo kakvim političkim pristiskom, iako su republikaci i predsjednički kandidati postavili pitanje dobiva li javnost pravi uvid u situaciju na terenu i koliki je stvarni napredak nakon stotina američkih zračnih napada na Islamsku državu i džihadiste.

Rasprave o namještenim izvještajima vodile su se i tijekom nekoliko saslušanja pred Kongresom još početkom rapublikanskih predsjedničkih debata.

Direktor nacionalne obavještajne agencije James Clapper je tijekom istrage u rujnu pred Kongresom upitan je li saznao, privatnim kanalima, za ove optužbe analitičara, što je on zanijekao.

"Gotovo je sveto pravilo da na obavještajne službe i njihove izvještaje ne utječe politika. Osobno to ne radim. Nikad nisam i osudio bih bilo kakvo miješanje kad bih ga otkrio."

No čini se da Clapper nije bio potpuno iskren u svojem govoru.

Povijest se ponavlja

Analitičari koji su optužili svoje šefove za manipulaciju podacima izjavili su i da su određeni ljudi pokušali obrisati njihove mailove - u kojima upozoravaju na izmjene - iz baze podataka.

Sirijski pobunjenici | Author: Youtube Youtube

Nije poznato jesu li sužbenici ODNI-ja pregledali ponovno sve dokaze, ali su ih uključili u izvještaje koji su predani u prosincu 2015. godine.

ODNI je odlučio da neće samostalno istražiti izrečene optužbe, budući da je glavni inspektor već pokrenuo istragu nakon što je više od 50 CENTCOM-ovih analitičara uložilo žalbe Pentagonu u srpnju prošle godine. 

Podsjećamo, ovo nije prvi put da su izmijenjeni dokumenti, jer je upravo zahvaljujući takvim akcijama 2002. godine, kad je navedeno da Irak barata oružjem za masovno uništenje, Bush krenuo u veliku akciju čišćenja na Bliskom istoku, točnije u invaziju.

S obzirom na trenučano stanje na terenu - tj. prijetnju od talibana i ISIL-a u u Afganistanu, Iraku, Jemenu i Siriji, izvještaji obavještajaca su ključni za daljnje djelovanje.

A ako obavještajna agencija pod hitno ne počisti smeće pred svojim vratima i ne povrati vjeru građana, nitko im neće vjerovati, zaustaviti će se daljnje akcije i sloboda Zapada će se naći pred većim prijetnjama nego ikad prije, piše Daily Beast.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.