Top News
4754 prikaza

Tajni agent: "Prislonim mu pištolj na glavu i povučem okidač"

Ilustracija ubojstva
Thinkstock
Donosimo treći nastavak serijala feljtona o obuci i selekciji najopasnijih tajnih agenata izraelskog Mossada

Rijetko kada vam padne u ruke knjiga bogata tajnim znanjima. Znamo da to zvuči jako konspirativno, ali kada vidite hrvatski prijevod knjige Victora Ostrovskog, bivšeg Mossadovog agenta, i to u izdanju Sigurnosno-informativne službe Ministarstva obrane, svjesni ste da imate pravi raritet.

Riječ je o knjizi punog naziva "Mossad - Bivši agent otkriva akcije i metode izraelske tajne službe" koju je uz Ostrovskog pisala novinarka Claire Hoy. U njoj se detaljno razotkrivaju kako i zašto Mossad operira diljem svijeta i to iznimno uspješno operira.

Tajne službe su kao dobra infrastruktura. Sve dok uspješno obavlja svoj posao, ni ne znate da postoji.

A Mossad ništa ne prepušta slučaju kad je riječ o službi.

Scene nasilja iz zatvora 60 dana unutra Life Na tajnom zadatku u zatvoru: "Nasilje je ovdje nužnost"

Dani su im tijekom obuke bili podijeljeni u 5 blokova: od 8-10, od 11-13, od 4-15 i od 15-20. Redovna pauza trajala je 20 minuta. Ručali su obično između 13 i 14 u drugoj zgradi na dnu brežuljka. Na putu do nje nalazi se kiosk gdje su po sniženim cijenama mogli kupiti cigarete, slatkiše i hranu. Jedno vrijeme pušio je, priznaje Ostrovski, dvije do tri kutije cigareta dnevno. Jednako kao i skoro svi ostali na Akademiji.

Materijal s predavanja bio je podijeljen u 4 glavne teme: NAKA, APAM, opća vojna znanja i kamuflaža. U predmetu Opća vojna znanja učili su sve o tenkovima, zračnom naoružanju, mornarici, izgradnji vojnih baza, susjednim zemljama i njihovoj političkoj, religioznoj i socijalnoj strukturi - a o ovoj posljednjoj temi predavanja su  držali sveučilišni profesori.

Na APAM-tečaju učili su promatranje, najprije u grupama, a zatim sami. Kako se čovjek umiješa u gomilu ljudi; kako se stječu strategijski poeni; kako se nestaje s "lica zemlje"; razliku između promatranja jedne osobe u jednom "brzom" području (trgovačke ulice, gdje čovjek mora biti posve blizu) i jednom "sporom" području; koncept "prostora i vremena" pri kojem se uči procjenjivanje vremena koje je nekom potrebno za određenu udaljenost.

Eksplozija nuklearne bombe Rat protiv susjeda Top News Izrael: Mogli smo baciti nuklearnu bombu

Pretpostavimo da netko upravo zalazi iza ugla neke ulice i dok smo mi tamo, on je već nestao. Čovjek mora procijeniti može li on u međuvremenu prevaliti udaljenost do sljedećeg uličnog ugla. Ako ne, znači da je nestao u jednoj zgradi i mora ga se - čekati.

Za početak drugog mjeseca svi kadeti dobili su osobno naoružanje - Berettu, kalibra 22, što je službeno oružje Mossadovih-Katsa. No, ono se rijetko koristi na licu mjesta, jer bi to moglo izazvati ozbiljne probleme. U Velikoj Britaniji je npr. nezakonito nositi neko oružje, ne isplati se riskirati da te uhvate. Ako čovjek obavlja svoj posao kako treba onda mu oružje i ne treba. Ako može pobjeći ili se nekom pričom izvući iz cijele stvari - onda je to još bolje.

Nama je bilo rečeno da, ukoliko razum izda naredbu ruci da izvuče oružje, moramo ubiti. Mozak ti zapovijeda da je tip pred tobom - mrtav. On ili ti.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.