Top News
185 prikaza

Tepeš o Radničkoj fronti: "Njihovo je pravo da prosvjeduju, a činit će to još i više"

Ivan Tepeš
Patrik Macek (PIXSELL)
Ministri i potpredsjednik Hrvatskog sabora javno su iznijeli mišljenje o zagrebačkim prosvjedima Radničke fronte

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš (HSP AS)  u utorak je u Dubrovniku komentirao prosvjed Radničke fronte na zagrebačkom Markovom trgu te je ocijenio kako je njihovo pravo da prosvjeduju i da artikuliraju svoje stavove, ali i da je pravo drugih da ne dijele ista stajališta.

Prosvjed izdajnika u Zagrebu | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

Tepeš smatra da je prosvjed protekao "korektno" i bez nekih nepoćudnih izjava, ali i dodao kako je očito da će prosvjeda biti i više.

Ustvrdio je da je Ministarstvo vanjskih poslova u prošlom mandatu dodijelilo oko milijun kuna u jednom danu udrugama od čega je sporno da je "Dokumenta", čiji je član brat bivše ministrice Vesne Pusić, dobila oko 250 tisuća kuna, dodavši da ju tu informaciju pročitao u medijima.

"Očito je to će se ta 'pipa' zatvoriti i da su nezadovoljni...Naravno je da je legitimno pravo Zorana Pusića da bude na prosvjedu i da prosvjeduje jer više neće dobivati novac za udrugu 'šakom i kapom'", rekao je Tepeš.

Na zamolbu da komentira "osipanje članstva" Društva dramskih umjetnika i poteze ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, Tepeš je odgovorio  kako ne bi komentirao poteze ministra Hasanbegovića.

"Svi moraju biti svjesni da u zapadnim demokracijama određene garniture odlaze dolje, a određene garniture dolaze na vlast...Mislim da nije lijepo to što se radi prema ministru Hasanbegoviću. Svi moraju biti svjesni da je on dobio mandat od premijera da bude ministar kulture, a za ostalo, njega pitajte. U Hrvatskoj treba biti svjestan što znači demokracija i što znači promjena vlasti, ništa drugo", rekao je Tepeš.

Tepeš je na upit o svojoj nazočnosti na zagrebačkom prosvjedu protiv trodnevnog ukidanja koncesije televiziji Z1 odgovorio da je dobio poziv HVIDR-e Grada Zagreba te da bi bio licemjer kad ne bi došao tamo jer to su njegovi prijatelji.

"Smatram da sam na tom prosvjedu poslao poruku, i to protiv dvostrukih mjerila, i vrlo sam dobro iskomunicirao dolazak na prosvjed, ali, nažalost, drugi 'lijepe etikete' i moja poruka u javnosti s tog prosvjeda nije došla. Uvijek ću biti protiv zabrane medija i nikad za zabranu medija, volim kada me se kritizira i iznošenje raznih stavova", rekao je Tepeš.

"Degutantim" ocjenjuje to što je bivši premijer Zoran Milanović (SDP) ratnim vojnim invalidima koji su bili na tom skupu prilijepio etiketu "filofašisti" te napomenuo kako "nitko na jučerašnjem skupu nije poslao poruku da je Milanović prešao svaku mjeru".

Stavovi ministara

Ministri u Vladi su također, ispred Banskih dvora, koemntirali prosvjed Radničke fronte, te su naglasili kako svatko ima pravo na prosvjed 

Prosvjed izdajnika u Zagrebu | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić rekao je da je to legitimno pravo prosvjednika, ali i dodao kako je tek šesti radni dan nove Vlade. 

"Mogli su prosvjedovati i posljednje četiri godine da su htjeli. Međutim, potpuno podržavam pravo na prosvjed", dodao je.

Na pitanje kad će dobiti nove kolege pomoćnike odgovorio da to treba pitati Vijeće za suradnju, ali je i izrazio nadu da će to biti ovoga ili slijedećeg tjedna.

"Bilo bi vrijeme u idućih desetak dana da se stvari 'poslože' do kraja", rekao je

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović je, zamoljena za komentar prvog prosvjednog skupa protiv politike nove Vlade, rekla kako se svi trebaju baviti strateškim ciljevima i da prosvjedima nema mjesta. Kad je riječ o mogućem ukidanju županija, ministrica uprave kaže da su cilj ove vlade reforme i učinkovita javna uprava.

"Reforme su nužne, kako bismo dobili učinkovitu javnu upravu", dodala je. Rekla je i kako će pomoćnici ministara biti "vrlo skoro imenovani" .

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković je o prosvjedu Radničke fronte rekao da živimo u demokraciji i da svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje i stajališta..

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.