Top News
2301 prikaza

Todorić: Temelj ustavne tužbe bit će prijetnje uhićenjem

Ivica Todorić izlazi iz suda
1/2
REUTERS/Simon Dawson
Ustavnu tužbu Todorić će povjeriti jednom britanskom odvjetničkom društvu koje će u timu imati i domaće stručnjake za ustavno pravo

Kao što je njegov odvjetnik Čedo Prodanović rekao u RTL Direktu, Ivica Todorić priprema ustavnu tužbu. Bivši vlasnik 'Agrokora' njome će pokušati osporiti potpisivanje Lex Agrokora, čime je pristao da bude razvlašten i nakon kojeg je u kompaniju imenovan vladin povjerenik. 

Todorić će dokazivati da je potpis na sporni Zakon stavio pod prisilom, odnosno, nakon što su ga, kako tvrdi navodno Todorić, ucijenjivali uhićenjem zajedno s najstarijim sinom Antom Todorićem

Ovu informaciju nismo uspjeli provjeriti s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić jer se nije javljala na telefon do zaključenja ovog teksta, no na tim navodima će temeljiti tužbu koju će u njegovo ime voditi jedno britansko odvjetničko društvo uz pomoć domaćih pravnih stručnjaka.

Ivica Todorić i ostali ljudi iz Agrokora Potpora države Top News Uhićenje Todorića opijum je za ovaj napaćeni narod

Danas smo za komentar o opravdanosti ustavne tužbe zamolili i stručnjaka za ustavno pravo doc. dr. sc. Matu Palića s Pravnog fakulteta u Osijeku.

On kaže:

- Ustavna tužba podnosi se tek kad su iscrpljeni svi drugi pravni instrumenti, ili u dva slučaja. Jedan je ako je prošao razumni rok za donošenje presude, što u ovom primjeru nije slučaj, ili ukoliko je postupanje državnih tijela takvo da bi se moglo govoriti o grubom kršenju temeljnih prava i sloboda i da će zbog toga nastupiti teške i nepopravljive posljedice za podnositelja tužbe. 

No, kako kaže prof. Palić, Todorić će, da bi to dokazao, morati svoje tvrdnje potkrijepiti i materijalnim dokazima, što znači da će morati imati ili svjedoke ili neki opipljivi trag da je doista došlo do grubog kršenja njegovih prava i sloboda.

- U ovom slučaju nije dovoljna Todorićeva riječ, kaže prof. Mato Palić, što znači da bi trebao pokazati navodne mailove koje je dobio od potpredsjednice Vlade, koja ga je zbog toga već tužila za klevetu.

Ivica Todorić Lešinari i slični Top News Tajne milijarde: Gazda Rusima dao mito za kredit?

Inače, Todorićevi odvjetnici, bračni par Čedo Prodanović i Jadranka Sloković mogu biti zadovoljni dosadašnjim razvojem situacije. Kako je Prodanović u sinoćnjem razgovoru sa Zoranom Šprajcom izjavio, Todorić će se protiviti i izručenju u Hrvatsku jer mu se ovdje ne garantira nepristrano suđenje, bez pritisaka.

Kao dokazi mu u prilog idu kaznena prijava koju je protiv njega podnio bivši predsjednik Sabora Božo Petrov, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, koja ga je tužila za klevetu, zatim i samo donošenje Lex Agrokora, koji je zapravo posebno donesen radi njegovog izvlaštenja, ali i činjenica da je zbog njega osnovano saborsko povjerenstvo kao politički organ. Osim toga, Čedo Prodanović je podsjetio i na traljavost Državnog odvjetništva u slučaju Sanader i Polančec, koji su odsjedili u istražnom zatvoru, da bi nakon toga bili pušteni na slobodu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.