Top News
14606 prikaza

Vučića drže u šaci: Kosovo oduzima veliki kombinat

Aleksandar Vučić
Srdjan Ilic (PIXSELL)
30 do 35 posto stanovništva na sjeveru Kosova i Metohije direktno ovisi o rudniku Trepče

Nakon uvođenja pristojbi od 100 posto na svu srpsku robu koje zadržavaju i dalje, unatoč "pritisku" SAD-a i EU da se nameti ukinu, sad je na red došao i rudnik Trepča, a uskoro bi se trebalo krenuti i u otimanje jezera Gazivode, pa i ujedinjene Kosovske Mitrovice sa južnim dijelom, kako bi se i on očistio od srpskog stanovništva, piše to Veljko Nestorović za ALO!.

Naime, kosovska skupština je usvojila zakon o statutu rudarskog kombinata Trepča kojim se otima ovaj važni rudnik u kojem je zaposleno 3500 radnika.

"Riječ je o pokušaju otimanja i pljačke naše Trepče iz 2016. godine. Nema sumnje da je riječ o jednom od strateških resursa i njihov je plan otimanje kombinata o čijem radu ovisi egzistencija našeg naroda", ističe direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KIM) Marko Đurić.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na konferenciji u Berlinu MANIPULATOR Top News Vučić ucjenjuje: Riješit ćemo Kosovo pod jednim uvjetom

Upozorio je međunarodnu zajednicu da bi provođenje statuta Trepče imalo velike posljedice na dijalog Beograda i Prištine, poput pristojbi koje je Priština uvela na proizvode iz središnje Srbije.

Navodi kako će se o statutu Trepča zasigurno razgovarati u sljedećim danima, ako će se održati sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na temu Kosova.

I direktor Trepče sjever Jovan Dimkić istaknuo je da se prije svega radi o političkom aktu koji je, u političko-pravnom smislu, usmjeren otimanju državne imovine Srbije.

"Iz profesionalnog aspekta ovaj je zakon krajnje neodrživ, o čemu se pisalo već ranije. Kao što je donijet zakon na isti je način donesen i statut i slobodno mogu reći kako se radi o jednonacionalnim dokumentima. Kreirani su na jednonacionalnoj osnovi, usvojeni na jednonacionalnoj osnovi, a predviđen je za primjenu u najmanje dvije nacionalne zajednice na KIM. U pitanju je i potpuno ignoriranje, ne zanemarivanje, nego potpuno ignoriranje naših interesa u vezi sa najznačajnijim i najvećim privrednim objektom na KIM", naglasio je Dimkić i dodao kako prema procjenama oko 30 do 35 posto stanovništva na sjeveru Kosova izravno ovisi o rudniku Trepče.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 09:06 09.Veljača 2019.

    TREPČA PRIPADA R. KOSOVO.