Top News
225 prikaza

Zašto Petrov i Orešković koaliraju s Karamarkom ako mu piju krv na slamku

Božo Petrov, Tomislav Karamarko, Tihomir Orešković
Željko Lukunić (PIXSELL)
Problem na vlasti očito nema HDZ nego Tomislav Karamarko koji ne zna što bi s koalicijom, a muke mu zadaje i želja da vlada špijunima

Čini se kako je napokon došlo vrijeme da se Tomislav Karamarko ozbiljno zapita u čemu je problem. 

Je li problem u njemu ili je problem u njegovim partnerima? Već tjednima, a svakog dana sve glasnije, slušamo Karamarkove jadikovke pomiješane s prijetnjama premijeru kojeg je sam birao, čelniku Mosta, s kojim je sam koalirao, pa čak i predsjednici države, čiji izbor je sam slavio.

Sjednica Vlade Republike Hrvatske | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Pa mu Tihomir Orešković odbija poslušnost pri imenovanju ministara i šefova tajnih službi, pa mu Božo Petrov bojkotira odluke i ruši kadrove, pa mu Kolinda Grabar Kitarović iza leđa instalira ljude koji mu nisu po volji... 

Predsjednik najveće stranke sve više podsjeća na kapriciozno dijete s kojim se nitko više ne želi igrati. Skrivaju mu igračke, izbacuju ga iz pješčanika, ignoriraju ga i ogovaraju. A on bi htio biti glavni u parku. Pa u čemu je stvar?

Je li Karamarko krivo odabrao saveznike ili je on antitalent s kojim je nemoguće surađivati?

Slično pitanje moglo bi se uputiti i Petrovu i Oreškoviću: zbog čega su pristali ući u Vladu s čovjekom kojeg sad otvoreno bojkotiraju? 

S jedne strane, Karamarko nije imao izbora. Nakon izborne pobjede koja je smrdjela na poraz morao se nekako dočepati vlasti. Pa je kleknuo pred Petrova, pa je izmislio Oreškovića... 

Ali niti u jednom trenutku nije vjerovao da će se obojica urotiti protiv njega. S druge strane, funkcioniranje u ovakvoj vrsti koalicije iziskuje posebnu vrstu političkog talenta. Karamarko toga očito nema na bacanje. 

On je navikao lomiti stvari preko koljena, ne podnosi protivljenje, forsira autokratski način vladanja u kojem bi on zagospodario Vladom pretvarajući saveznike u suparnike. 

I sada, umjesto da Most i Orešković budu alati za Karamarkovu hegemoniju u Vladi, HDZ se pretvorio u sredstvo za prevlast Oreškovića i Petrova u Vladi, baš kao što je pomogao Kolindi da se dočepa Pantovčaka. 

I koja u ovom kaosu koristi priliku da se nametne kao jedini faktor stabilnosti na sceni. 

Jasno, moglo bi se postaviti i pitanje zbog čega Petrov i Orešković koaliraju s Karamarkom kad ga tako ignoriraju i piju mu krv na slamku. 

Ali oni su očito spretniji političari od šefa najveće političke stranke. Uglavnom, problem na vlasti nema HDZ nego ga očito ima Karamarko. Zbog njegove frustracije policijom i tajnim službama prijeti se izvanrednim izborima. 

Zbog njegove nemogućnosti da se nametne u Vladi spreman je riskirati novu podjelu karata. A nakon što nije bio sposoban pobijediti na izborima, Karamarko mora pokazati da je makar sposoban dijeliti vlast s onima koje je izabrao kao partnere.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.