Znanost
563 prikaza

Veliki koraljni greben vrijedi 37 milijardi eura

Veliki koraljni greben
DPA/PIXSELL
Kako bi podigli svijest o bogatstvu 2300 kilometara dugog grebena, australske vlasti naručile su procjenu njegove ekonomske i društvene "vrijednosti"

Veliki koraljni greben za Australce je neprocjenjiv, ali su stručnjaci revizorske kuće Deloitte njegovu ekonomsku vrijednost procijenili na 56 milijardi australskih dolara (37 milijardi eura). 

Tom važnom ekosustavu i UNESCO-vom mjestu svjetske baštine prijeti globalno zagrijavanje i ekonomski razvoj. O njemu ovisi i 64 tisuće radnih mjesta u Australiji.

Kako bi podigli svijest o bogatstvu 2300 kilometara dugog grebena, australske vlasti naručile su procjenu njegove ekonomske i društvene "vrijednosti". 

Veliki koraljni greben | Author: REUTERS REUTERS
Deloitte je u ponedjeljak objavio da je turistička vrijednost grebena 29 milijardi australskih dolara. 

"Neizravna" vrijednost, što se odnosi na ljude koji su za greben čuli, ali ga nisu posjetili, iznosi još 24 milijarde australskih dolara. 

To pokazuje da nema ničega što australskom imidžu u svijetu pridnosi više od Velikog koraljnog grebena. 

"Njegova vrijednost je 12 puta veća od sydneyske opere. Kao ekosustav, kao ekonomski izvor i kao svjetsko blago, greben je prevažan da bi nestao", rekao je Steve Sargent, direktor Zaklade Velikog koraljnog grebena. 

Za potrebe istraživanja, 1500 ljudi iz deset zemalja odgovaralo je na pitanja o tome što misle kolika je vrijednost grebena, za turizam, bioraznolikost i imidž Australije. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.