Znanost
1017 prikaza

Jurrasic Park: Što bi vam se dogodilo da vas zaista napadne dinosaur?

Dinosaur
Universal Pictures
Ako ovih dana završite u kinu kako biste pogledali 'Jurski svijet', vjerojatno ćete na kraju ostati zbunjeni, s nekoliko upitnika iznad glave

Već za vrijeme gledanja 'Jurskog svijeta' neke vam stvari neće biti nimalo jasne. Primjerice, ako ste žena, vjerojatno ćete se vrlo brzo zapitati zašto Bryce Dallas Howard nosi visoke pete u džungli?!

Ako ćemo o morbidnijim temama, kad počne jurnjava opasnih bića, vjerojatno si nećete moći pomoći nego ćete se pitati kakav je osjećaj kad vas krene jesti tiranosaur. Je li to isto kao kad bi vas dohvatio morski pas ili lav?!

Odgovore na to i slična pitanja dao nam je Thomas Holtz Jr., profesor paleontologije sa Sveučilišta u Marylandu, koji je ujedno stručnjak za tiranosaur, a čije stručno mišljenje glasi: "Tiranosaurov ugriz ne bi bio nalik onome morskog psa". Scenarij bi vjerojatno izgledao ovako: masivni dinosaur bi vas počeo loviti i ulovio bi vas. Naime, mladi tiranosaur bio je brži od bilo kojeg čovjeka, jer je za svoju veličinu imao izrazito vitke noge, a tiranosauri su općenito imali stopala koja koja su podnosila bilo kakva tla, što karakterizira samo najbrže dinosaure.

Budući da su imali zdepaste, gotovo beskorisne ruke, bili biste sigurni da vas neće uspjeti uspješno zgrabiti rukama. Ali zato bi to učinili ustima. 

Naime, sagnuli bi se i stisnuli vas svojom čvrstom čeljusti i to jačinom koja je tri puta čvršća od one koju posjeduje ijedno drugo živo biće, tj. životinja.

Zatim dolazimo do zuba. Dok su zubi morskog psa poput noža za odrezak, tiranosaur nije imao takve zube. Njegovi su bili čvrsti i debeli od jednog do drugog kraja. Ti zubi vam se ne bi polako usjekli u kožu nego biste se vi pod njima - raspršili. 

"Bili biste probušeni i zgnječeni s obje strane njegove čeljusti. Zubi bi zdrobili vaše kosti do praha, te biste vrlo brzo umrli od šoka", opisuje Holtz.

Scena iz 'Izgubljenog svijeta' vjerojatno najbolje dočarava kako bi izgledala smrt osobe koju je dohvatio dinosaur, a sad kad ste je temeljito proučili, ako naletite na kojeg, pobjegnite prije nego vas uopće vidi, piše New York Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.