Znanost
3262 prikaza

Fenomen: Muškarci koji misle da će im nestati penis

Muškarac povećalom gleda u gaće
Thinkstock
Kineska tradicionalna medicina nalaže liječenje pripravcima koji se rade od spolovila raznih vrsta životinja, a često je tu riječ o tigrovima

Sindrom smanjenja penisa jedna je od najneobičnijih bolesti. Epidemija takve bolesti pogodila je jedan grad u Tajlandu 1976. godine. 350 muškaraca primljeno je u bolnice zato što su bili apsolutno uvjereni da im se spolovilo smanjilo te da je samo pitanje sata kada će potpuno nestati. Bili su sigurni da je epidemiju prouzročila vijetnamska hrana ili trovanje duhanom.

Znate što je najčudnije u toj priči? Svih 350 ljudi bilo je savršeno fizički zdravo i sve promjene u međunožju su bile samo umišljene. Sindrom smanjenja penisa, koro, psihološka je zaluđenost, ali je toliko učestala da je ušla čak i u Dijagnostički i statistički priručnik mentalnih bolesti, svetu knjigu psiholoških poremećaja.

Službena dijagnostika

U prethodnom izdanju DSM-a stoji: "Koro je naziv, vjerojatno malajskog porijekla, koji se odnosi na iznenadne panične epizode zbog uvjerenja da se penis uvlači u tijelo i da će to dovesti do smrti. Kod žena postoji strah od nestanka vulve i bradavica".

Brojna istraživanja pokušala su otkriti zašto dolazi do masovne histerije među muškarcima, ali još uvijek nisu otkriveni bilo kakvi konkretni rezultati. Nekad je vladalo uvjerenje da je koro endemičan među Kinezima, ali zabilježene su prave epidemije diljem svijeta, od Nepala do Kanade.

Najčešći lijek je bio razgovor i strpljivo uvjeravanje oboljelog da mu stvarno nije ništa. Tradicionalna kineska medicina propisuje da oboljelima od koroa treba davati medicinske napitke pripravljene od jelenjih rogova ili tigrovog penisa. Neke druge terapije propisuju i napitke od spolovila drugih životinja.

Srednjovjekovna vjerovanja

Kina je najčešće pogođena epidemija koroa, pa je tako sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća došlo do prave epidemije koja je trajala dulje od godinu dana i zabilježeno je više od 3. slučajeva.

Tijekom srednjeg vijeka u Europi postojalo je uvriježeno mišljenje da vještice magijom oduzimaju muškarcima spolovila. U priručniku za borbu protiv vještica, Malleus Maleficarum, zabilježene su priče o brojnim slučajevima kada su muškarcima nestala spolovila sve dok ne bi udovoljili vještičjim zahtjevima.

Poboljšanjem gospodarskih prilika i sve većom stopom obrazovanja, čak i u Kini je koro postao povijest i već godinama tamo nisu zabilježene epidemije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.