Znanost
258 prikaza

Globalno zatopljenje utječe i na naš seksualni život

Par na podu
Thinkstock
Klimatske promjene utječu na toliko toga da nije nimalo čudno da zahvaćaju i spolni život ljudi

Postoje brojni dokazi da globalno zatopljenje predstavlja jednu od najvećih prijetnji čovječanstvu, zbog dizanja razine mora, poplava i suše. No odnedavno popisu možemo dodati još jedan problem - smanjenje nataliteta. 

Naime, istraživanja su pokazala da s rastom temperature ljudi imaju manju želju za seksom. Ili, kao što je Nacionalni zavod za ekonomska istraživanja naveo delikatnije - 'frekvencija koitusa' bi se mogla smanjiti.

Isrtaživanje je pokazalo da je devet mjeseci nakon izrazito vrućeg dana natalitet drastično pao, te je bio za 0.7 posto niži nego za hladnog dana. Ovo pokazuje da povećanje temperature ili smanjuje plodnost ili seksualnu želju, a moguće je i oboje.

"Ekstremne temperature utječu na smanjenje rođenja djeca, te bi mogle utjecati na učestalost spolnih odnosa. One bi mogle utjecati na razinu hormona i libido. Uz to, visoke temperature mogu negativno utjecati na kvalitetu sjemena kod muškaraca ili ovulaciju kod žena", tvrde istraživači.

Iako se istraživanje provelo u SAD-u, posljedice su vjerojatno još izraženije u zemljama u razvoju, piše Independent.

"Pad nataliteta je ozbiljan problem za zemlje poput SAD-a i Velike Britanije, koje imaju smanjen natalitet", kaže professor s Tulane Sveučilišta iz New Orleansa, Alan Barreca, te dodaje: "Ovo će staviti velik pritisak na programe socijalnog osiguranja, kao što je socijalna sigurnost, jer će se stvoriti velika neravnoteža u populaciji".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.