Znanost
385 prikaza

Japanci će laserom pržiti smeće u svemiru

Smeće u Zemljinoj orbiti
NASA
U svemiru se nalazi oko 3000 tona smeća sa Zemlje

Znanstvena fantastika uvijek je bila povod stvaranju futurističke opreme, no Japanci su krenuli u jednom sasvim novom smjeru. Konstruirali su snažan laser koji bi trebao očistiti Zemljinu orbitu od nagomilanog otpada. Njega trenutačno iznad planeta ima oko 3000 tona, što možemo usporediti s 1500 automobila. 

I najmanji komadić predstavlja opasnost za svaki satelit, ali i buduća putovanja u svemir. Sam laser u početku bi bio slab poput onog za pokazivača na školskim prezentacijama. No udruženje japanskih istraživača RIKEN želi ga namontirati na teleskop ugrađen na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). 

Pošto je programiran da brzo otkriva bilo kakav tračak svjetlosti, lako bi mogao uočiti i najmanje komadiće od kojih se odbija svjetlo. Tako bi od istraživačkog centra jeftino izradili laserski top koji bi pržio i lako čistio. Iako ideju mogu brzo ostvariti, čekaju političku odluku svjetskih vlada.

"Svi se danas boje naoružavanja svemira. Misle da, ako možete srediti smeće, onda se lako možete prebaciti i na funkcionalne satelite", kazao je Don Kessler iz NASA-e. 

Inače, ideja o laserskom čišćenju postojala je i prije ove, no ona nije imala stroj koji bi sve pokretao. On je zamišljen kao ‘onaj koji laserima gura’ stvari u atmosferu i tako čisti orbitu.

Ipak, iako izgledan, laserski top bi trebalo uskoro i testirati. Astronomi upozoravaju sve vlade, ako već sutra ne počnu s akcijom, smeće će se sudarati i tako stvarati još manje i opasnije komade. 

Tako bi, ako i dalje odugovlačimo, sami sebe zatvorili na Zemlju i dugotrajno onemogućili sva daljnja nastojanja za obični put na Mjesec, a kamoli dalje u svemir.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.