Znanost
705 prikaza

Jeste li znali da ljudski znoj zapravo nema nikakav miris?

Trčanje u prirodi
Thinkstock
Znanstvenici vjeruju da će njihova nova otkrića doprinijeti proizvodnji dezodoransa koji će riješiti problem neugodnih mirisa

Zbog svoje vlažnosti i topline, ljudski pazuh predstavlja savršeno mjesto za taloženje bakterija. Onog trenutka kada neke bakterije dođu u kontakt s ljudskim znojem, stvara se neugodan miris.

Dan Bowden, stručnjak na sveučilištu York u Engleskoj, otkrio je da bakterija, dok prodire u znoj, stvara molekule tioalkohola, čiji se miris može usporediti s mirisom luka i mesa.

Kada ove molekule isparavaju iz znoja, dolazi do širenja neugodnog mirisa. Zato su Bowden i njegov pomoćnik i profesor mikrobiologije na sveučilištu Gavin Thomas htjeli utvrditi koliko molekula tioalkohola proizvodi svaka vrsta bakterije. Zaključili su da je Staphylococcus hominis jedna od najgorih, a rezultate svog istraživanja iznijeli su na Godišnjoj konferenciji društva za mikrobiolgiju, piše National Geographic.

Ovi znanstvenici vjeruju da će njihovi rezultati doprinijeti proizvodnji dezodoransa koji će uspjeti riješiti ovaj problem tako što će spriječiti bakterije da proizvode molekule tioalkohola. Ipak, prije nego što se ovakav dezodorans nađe u upotrebi, znanstvenici moraju biti sigurni da ne postoje i neke druge molekule koje izazivaju neugodan miris.

“Mnoštvo bakterija se nalazi ispod našeg pazuha, a mi ne znamo zašto su one tu i koja je njihova uloga, tako da vrijeme mikrobiologa tek dolazi”, tvrdi Thomas.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.