Znanost
1607 prikaza

Ključ gubljenja kilograma je u probioticima

Jogurt s voćem
Thinkstock
Znanstvenici pronalaze sve više dokaza da bakterije u želucu i probavi igraju važnu ulogu pri reguliranju težine

Ako u milkshake ubacite probiotike mogli biste se zaštiti od debljanja, pokazalo je malo istraživanje objavljeno u časopisu Obesity.

No, prije nego se bacite na probiotike, budite upozoreni da su znanstvenici koji su objavili ovo otkriće koristili komercijalni proizvod VSL#3, te je uzorak bio izuzetno malen.

Pa ipak, ovo najnovije otkriće jedan je od niza dokaza da probiotici i crijevni mikrobiom igraju igraju veliku ulogu u gubitku kilograma.

Prijašnja istraživanja su povezivala pretilost i dijabetes s neravnotežom u mikrobiomu, koji se sastoji od trilijuna bakterija koje žive u ljudskom probavnom sustavu.

Ono što jedemo može poboljšati ili pogoršati stanje među bakterijskom populacijom, a probiotici - koje često nazivamo dobrim bakterijama - mogu itekako poboljšati situaciju "na terenu".

Bakterije i mikrobi | Author: Thinkstock Thinkstock

U novom istraživanju, znanstvenici s Virginia Techa istraživali su 20 zdravih muškaraca koji su četiri tjedna konzumirali prehranu bogatu mastima i kalorijama. Neki su pili milkshakeove koji su sadržavali VSL#3 probiotike, dok su drugi pili obične milkshakeove. 

Oni koji su konzumirali probiotike dobili su manje masnog tkiva, tj. manje su se udebljali od onih koji su pili placebo.

Znanstvenici smatraju da probiotici mogu djelovati iz brojnih razloga, te premda još ne mogu utvrditi mehanizam svojih otkrića, imaju nekoliko ideja zbog čega se to moglo dogoditi. 

Naime, prejedanjem možemo brzo promijeniti mikrobiomsku zajendicu, zbog čega tijelo teže apsorbira hranjive tvari. Moguće je da su probiotici iz milkshakea promijenili stanje, pa je automatski došlo do manjeg skladištenja masti. Uz to, probiotici su možda smanjili apsorpciju lipida, a mogli su utjecati i na potrošnju energije.

Inače, ovo nije prvo takvo istraživanje, jer je već više puta dokazano koliko probiotici učinkovito djeluju na naše zdravlje, a pogotovo probavu, piše Time.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.