Znanost
511 prikaza

Šibenik: ugrožena morska kornjača pred kamerom IRB-a

Glavata želva u moru kod Šibenika
Institut Ruđer Bošković/Šibenik Meteo
Glavata želva naraste do 110 centimetara i 115 kilograma težine. Ugrožena je jer stradava u ribarskim mrežama

Podvodna kamera na Martinskoj, koju su postavili udruga Šibenik Meteo i Zavod za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković nakon samo tjedan dana snimila je glavatu želvu. Riječ je o izrazito rijetkoj i ugroženoj vrsti morske kornjače, jedinom morskom gmazu koji naseljava Mediteran i Jadransko more. Na linku na dnu stranice možete izravno gledati što se događa u podmorju.

Glavata želva | Author: Institut Ruđer Bošković/Šibenik Meteo Institut Ruđer Bošković/Šibenik Meteo

Kameru su postavili na dubini od pet metara, a snimka glavate želve među znanstvenicima je izazvala oduševljenje, jer u cijelom Sredozemnom moru procjenjuje se da primjeraka ove kornjače ima još samo 5000. Odrasle glavate želve narastu do 110 centimetara duljine oklopa i mogu težiti do 115 kilograma. Ime je dobila po karakteristično velikoj glavi i snažnim čeljusnim mišićima.

Glavata želva je mesojed. Najveći dio života provode u more, s tim što mužjaci nikada ne izlaze na kopno, a ženske samo radi polaganja jaja na plažama. Hrane se spužvama, meduzama, morskim ježevima, mekušcima, školjkama, rakovima i ribama. Malobrojne glavate želve koje se još uvijek mogu tu i tamo pronaći u Jadranu, razmnožavaju se na plažama u Grčkoj.

Jadransko more im zapravo služi kao jedno od dva najznačajnija područja ishrane i zimovališta. Tijekom zime, morske kornjače smanjuju svoju aktivnost i povlače se na morsko dno gdje, smatra se, prezimljuju niske temperature mora ukopane u pijesak i mulj. Najgori neprijatelj glavatih želvi je ribarenje. Čak 85 posto uhvaćenih u mreže strada od koćarica.

Link na podvodnu kameru.

Glavata želva | Author: Institut Ruđer Bošković/Šibenik Meteo Institut Ruđer Bošković/Šibenik Meteo
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.