Znanost
14849 prikaza

Koliko dugo čovjek može preživjeti bez vode

Žena pije vodu
Thinkstock
Poznato je da ljudi mogu puno dulje preživjeti bez hrane nego bez vode, a otkriveno je i o koliko točno dana pričamo

Mahatma Gandhi je preživjeo 21 dan potpuno posta, no da se odrekao vode, ne bi izdržao toliko dugo.

Najmanje 60 posto tijela odraslog čovjeka sastoji se od vode, koja je potrebna svim živim stanicama u organizmu kako bi mogle funkcionirati. Voda djeluje kao lubrikant za zglobove, regulira tjelesnu temperaturu putem znojenja i pomaže nam da se riješimo "otpada" iz organizma.

Za razliku od hrane, čini se da je najdulje vrijeme koliko osoba može preživjeti bez vode - jedan tjedan. Doduše, puno bi kraće izdržali u teškim uvjetima, recimo kad bi bili izložen visokim temperaturama.

Do računice prema kojoj se radi o jednom tjednu došlo se promatrajući ljude na kraju života, kad je prekinut unos hrane i vode, izjavio je profesor biologije s George Washington fakulteta, Randall K. Packer.

No jedan tjedan je stvarno predugo razdoblje, jer je vjerojatnije riječ o tri do četiri dana, napominju mnogi znanstvenici.

"Možete preživjeti 100 sati bez vode ako je vani ugodna temperatura. Ako je hladno, možete izdržati i dulje, no ako ste izloženi sunčevoj svjetlosti - kraće", izjavio je Claude Piantadosi s Duke fakulteta.

Naša tijela stalno gube tekućinu, pa je iznimno važno da cijeli dan unosite dovoljno vode u organizam. Gubimo vodu znojenjem, uriniranjem, pa čak i disanjem.

U ekstremnim uvjetima, odrasla osoba može izgubiti od litre do litre i pol vode znojenjem u samo sat vremena, a ako to ne nadoknati, brzo će pasti volumen tekućine u tijelu, kao i volumen krvi, što je još opasnije, piše Business Insider.

Kad vam premalo krvi cirkulira tijelom, krvni tlak pada do razina koje se mogu pokazati fatalnima. Dehidracija koja uzrokuje gubitak više od 10 posto tjelesne težine je hitan slučaj, a ako se brzo ne preokrene - može uzrokovati smrt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.