Znanost
218 prikaza

Kontracepcija budućnosti - narudžba preko videopoziva

Brad Pitt i Angelina Jolie
20th Century Fox
Kontracepcija budućnosti puna je potencijala i mogućnosti - pružat će veću zaštitu, biti lakše dostupna i osgurati bolji seks ženama

Kontracepcijski prsten

Trenučano kontracepcijski prsten, poput NuvaRinga, nudi ženama mjesečnu zaštitu od trudnoće. Žena ga svaki mjesec postavi u rodnicu, a prije menstruacije da izvadi, te ga nakon tjedan dana zamijeni s novim prstenom.

Populacijsko vijeće - neprofitna organizacija koja provodi biomedicinska i javnozdravstvena istraživanja, nedavno je završila drugu Fazu 3 kliničkih ispitivanja novog kontraceptiva koji pruža učinkovitu zaštitu tijekom godinu dana upotrebe.

Ovaj prsten nije samo duljeg trajanja, nego nudi i druge dobrobit. Ne mora stajati u hladnjaku, kao trenutačni predstavnici prstenja, što znači da je idealan i za žene koje nemaju stalni pristup struji. A ako bude dozvoljen za korištenje, ovaj kontracepcijski prsten će biti prvo dugotrajno, lako zamjenjivo kontracepcijsko sredstvo kojeg će u potpunosti kontrolirati žena.

Prezervativi

Muškarci imaju bezbroj mogućnosti: lubricirani, s naborima, ultra takni, mali ili veliki, samo birajte. No iako već više od 20 godina na tržištu postoji i ženski kondom - femidom, žene imaju puno manji izbor kad je riječ o veičini, ugodi ili osjećaju zadovoljstva.

Kontracepcijski istraživači i Bill i Melinda Gates fundacija zajedničkim snagama pokušavaju ovo promijeniti, te rade na dizajniranju različitih prezetvativa, od kojih je nekolicina za žene.

Različiti prototipovi uključuju i prezervativ koji se puni zrakom, koji bi se puno jednostavnije mogao unositi u rodnicu, zatim aplikator za višestruku upotrebu kojim bi se unosili ženski prezervativi, te prezervativ koji je dizajniran tako da bolje odgovara ženskom tijelu, jer bi bio 'precrtan' po prirodnim obrisima. Krajnji cilj je izraditi ženske prezervative koji su 95 posto učinkoviti u sprječavanju trudnoće i širenju spolno prenosivih bolesti (uz pravilnu upotrebu), te ugodniji i jednostavniji za korištenje.

Kontracepcijski gelovi

Znanstvenici u populacijskom vijeću izrađuju kontracepcijski gel za žene koji bi sadržavao nestoron - oblik progesterona i estradiol - oblik estrogena koji je istovjetan estrogenu kojeg prozvodi žensko tijelo.

Ovaj gel bi se nanosio i upijao kroz kožu, te bi 'isključivao' ovulaciju. Prva i druga faza kliničkih istraživanja obavljene su u Čileu, Dominikanskoj Republici i SAD-u, a treća faza će se obaviti u SAD-u i Europi.

Pilule | Author: Jens Kalaene (DPA/PIXSELL) Jens Kalaene (DPA/PIXSELL)

Kontracepcija bez recepta

Trenutno ne postoji farmaceutska tvrtka koja bi proizvodila oralno kontracepcijsko sredstvo dostupno bez recepta, no postoje neke koje pokazuju takav interes. Različiti čimbenici, uključujući tužbe i rijetko moguće zdravstvene komplikacije, spječavale su dosad mogućnost nabave oralne kontracepcije (uključujući i hitnu kontracepciju, tj. pilulu za dan poslije) bez recepta. No mnogi se nadaju da bi se to moglo promijeniti unuar sljedećih 10 godina.

Telemedicina

Zahvaljujući sve digitalnijem svijetu, komunikacija na daljinu je sve normalnija pojava. Zašto biste trebali potrošiti sate da odete do liječnika po novi recept za kontracepcijsko sredstvo, ako biste se mogli jednostavno čuti putem videokonferencije?

Ljudi žele činiti stvari kad to njima odgovara, a to može značiti u tri sata ujutro. A za mnoge oblike preventivne zdravstvene skrbi (u što se ubraja i kontracepcija) nema potrebe za osobnim kontaktom s liječnikom.

Neprofitna amerika organizacija - planirano roditeljstvo, odnedavno je počela nuditi online zdravstveni servis za kontracepciju i testiranje na spolno prenosive bolesti. Pacijenti mogu razgovarati s liječnikom putem sigurnog savjetničkog video sustava, te mogu zatražiti kontracepciju ili testove za spolno prenosive bolesti putem maila, piše Business Insider.

Zasad je ovaj program dostupan tek u Minnesoti i Washingtonu, no nadaju se da će se ovakvi servisi proširiti i na druge države i zemlje u skorijoj budućnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.