Znanost
12074 prikaza

Liječnici: Ovo je 7 neobičnih znakova da ste pod stresom

Ženske usne u krupnom planu
Thinkstock
Dok većina znanstvenika tvrdi da stres ima isključivo negativne posljedice, neki kažu da može koristiti staničnom zdravlju

U Britaniji vlada epidemija stresa, tvrdi nutricionistica Charlotte Watts, upućujući na sedam fizičkih pokazatelja da je osoba pod pritiskom.

Watts kaže da tijelo koje je pod pritiskom brže apsorbira hranjive tvari, što znači da organizam funkcionira brže, ali manje učinkovito.

Simptomi koji se javljaju najčešće se povezuju s nedostatkom vitamina i minerala, što uzrokuje krvarenje desni i bijele mrlje na noktima.

Nutricionistica kaže da svaki simptom ukazuje na nedostatak određenog vitamina ili minerala: ispucale usne - vitamin B6, bruksizam ili škrgutanje zubima - vitamin B5, bijele mrlje na noktima - cink, zatvor ili dijareja - magnezij, tvrdi prištići na rukama i bedrima - vitamin E, česte infekcije grla i prsnog koša - vitamin A. 

Napravljene su brojne studije koje dokazuju da stres utječe i na promjenu težine. 

Prehrambeni proizvodi koji su prevara IZBJEGAVAJTE Life Ova odjeća šteti zdravlju više nego što mislite

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu pokazalo je da su žene koje su prošle neki stresan događaj sklonije pretilosti od onih koje žive mirnim načinom života. 

I dok većina znanstvenika tvrdi da stres ima samo negativnu stranu, grupa znanstvenika sa sveučilišta Northwestern u Illinoisu tvrdi da manja količina stresa može biti od koristi za stanično zdravlje. 

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Cell Reports upućuje na to da kortizol, često nazvan "hormonom stresa", može zaštititi stanice koje stare te smanjiti rizik od razvoja degenerativnih bolesti poput Alzeimerove i Huntingonove bolesti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.