Znanost
1161 prikaza

NASA-ina fotografija Zemlje i svemira, zar su to stvarne boje?

Pogled na Zemlju i svemir s ISS-a
NASA
Slika koja je nastala u jednoj od prošlogodišnjih ekspedicija na Međunarodnu svemirku postaju, sadrži sve što oduševljava zaljubljenike u svemir

Posada Ekspedicije 44 s misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) vratila se još u rujnu prošle godine. Međutim, tek sad su objavili fotografiju koja je, što se zaljubljenika u svemir tiče, sve ono što im srce može poželjeti. U punoj rezoluciji možete je pogledati na ovom linku.

Međunarodna ekspedicija je počela lansiranjem letjelice Soyuz TMA-15M 11. lipnja, da bi završila povratkom na Zemlju 11. rujna. Na letu za ISS bili su astronauti Gennady Padalka, Mikhail Korniyenko i Scott Kelly, a pri povratku su im se pridružili i Oleg Kononenko, Kimiya Yui, te Kjell N. Lindgren. Kelly i Lindgren u sklopu te misije postali su prvi Amerikanci koji su se hranili biljkama u potpunosti uzgojenima u svemiru.

Što se fotografije tiče, ona prikazuje Mliječnu stazu, Zemlju, dio ISS-a, čak i trenutak u kojem je na Zemlji bljesnula munja i čiji se odraz vidi na jednom od solarnih panela ISS-a. ISS, koji oko Zemlje kruži na visini između 330 i 435 kilometara, u trenutku snimanja fotografije nalazio se iznad pacifičke otočne državice Kiribati.

Zemlji se na fotografiji vrlo jasno razaznaje zakrivljenost, pri čemu narančasti i tanki zeleni pojas nije rezultat nikakve intervencije u fotografiju. Riječ je o utjecaju Sunčevog ultraviolentnog zračenja na molekule kisika i dušika u Zemljinoj atmosferi, pri čemu dolazi do isijavanja svjetla kakvo se vidi na fotografiji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.