Znanost
14354 prikaza

NASA: Svemirska postaja past će kod Hrvatske!

Svemirska postaja Tiangong-1
Screenshot Youtube
Iz Europske svemirske agencije tješe pričom da još nitko nije poginuo zbog svemirskih otpadaka

Europska svemirska agencija (ESA) već je suzila moguće mjesto pada kineske svemirske postaje "Tiangong-1", uključujući i nekoliko europskih zemalja koje će se suočiti s vatrenim krajem rada postaje početkom 2018. godine.

Agencija će voditi međunarodnu kampanju za praćenje kineske svemirske postaje koja je započela svoje spuštanje na Zemlju zajedno s još 12 drugih svemirskih agencija iz cijelog svijeta. Očekuje se da će većina postaje izgorjeti pri povratku u Zemljinu atmosferu, navodi se u priopćenju za medije ESA-e, kako ga prenosi RT.

"Zahvaljujući geometriji orbite stanice, možemo već isključiti mogućnost da će bilo koji fragmenti padati sjevernije od 43 stupnja sjeverno ili južnije od 43 stupnjeva južno", kaže Holger Krag, šef ureda ESA-inog ureda za svemirski otpad.

Pogled na Zemlju i svemir s ISS-a Japanci Znanost Roda postaje prvi svemirski skupljač smeća

Ove širine pokazuju da se Španjolska, Portugal, Italija, Bugarska i Grčka mogu svjedočiti plamenoj kiši otpada ako veći komadi stanice ne izgore potpuno u atmosferi. Hrvatska je također jedna od zemalja gdje bi otpaci mogli pasti

"Datum, vrijeme i geografski trag ulaska može se predvidjeti samo s velikim nesigurnostima. Čak i prije povratka, može se procijeniti samo veliki vremenski i prostorni raspon", dodao je Krag. "U povijesti svemirskog letenja nikada nije potvrđena niti jedna žrtva zbog pada svemirskih otpadaka", dodaju iz agencije.

ESA je preuzela vodeću ulogu kampanje za praćenje testiranja koju provodi Odbor za koordinaciju internih agencija (IADC). IADC se sastoji od više europskih svemirskih agencija, uključujući NASA, Roscosmos, JAXA iz Japana, ISRO Indije, KARI iz Južne Koreje i kineski National Space Administration.

Merkur ESA Znanost Milijardu eura šalju na Merkur

Članovi IADC-a će udružiti svoja sredstva kako bi pratili vjerojatnu točku pada postaje na Zemlju, predviđajući  vremenski prozor u kojem će stanica Tiangong-1 "Nebeska palača" konačno pasti. Stanica je trenutačno u orbiti na nadmorskoj visini od 300 km, putujući brzinom od oko 7 km u sekundi.

"Cilj je unakrsno provjeriti, unakrsno analizirati i poboljšati točnost predviđanja svim članovima", napisala je agencija u svom priopćenju.

Postaja je napuštena 2013. godine, a od 2016. nije bilo nikakvog kontakta s postajom. Očekuje se da će letjelica nekontrolirano ući zemljinu atmosferu između siječnja i ožujka 2018. godine. ESA je provela sličnu kampanju 2013. godine prilikom nekontroliranog ulaska njenog satelita GOCE.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 13:19 08.Ožujak 2018.

    Zamislite vijest o padu svemirskog smeća na smeće od države hahahaha....

  • maraika 13:51 18.Studeni 2017.

    Ima u hr dobrih mjesta gdje je poželjno pasti, no bojim se da će na jadno i nedužno"pućanstvo"..... kao i uvijek.

  • Apsurdistan 22:20 11.Studeni 2017.

    Neka padne u slavoniju, tamo je prazno