Znanost
8994 prikaza

Nestanak Zemlje: Ovako će izgledati kraj svijeta

Udar asteroida u Zemlju
Getty images
Ako je ta teorija točna, u dalekoj budućnosti mogao bi se dogoditi trenutak u kojem će se sve što je na zemlji uništiti

Iako to možda i nije baš najsretnija misao s kojom si kratimo vrijeme, morate priznati da često razmišljamo kako bi svijet koji nas okružuje mogao nestati. I mi skupa s njim. 

Sada u ovom našem znanstvenom vremenu u kojem živimo, takva ambiciozna i odvažna misao o nestajanju svega, mogla bi imati svoje uporište u matematici i fizici. Teorija o velikom 'kidanju' tako kaže kako bi u jednom trenutku, u našoj dalekoj budućnosti, upravo moglo doći do toga, tog trenutka u kojem bi se svemir mogao pokidati, pa bi bilo uništeno sve, od životinja do atoma, sve što nas okružuje, piše Big Think.

"Na neki način zvuči to više kao neki dio SF-a nego kao činjenica", rekao je fizičar dr. Robert Caldwell koji je takvu ideju, uz dr. Marca Kamionkowskia i dr. Nevin Weinberga sa Sveučilišta Kalifornija, i predložio.

Galaksija Da je sad Hawking... Znanost Tamna tvar: Nabasali na galaksiju kakve nije trebalo biti

Takav model temelji se na pojmu da ako svemir nastavi ubrzanje svoje ekspanzije, na kraju će doći do trenutka u kojem će sve sile koje ga drže zajedno, nadvladati tamna energija. To je jedna sasvim misteriozna sila koja će, kako se predviđa, činiti 68 posto energije svemira kojeg možemo vidjeti. Ako nadvlada gravitacijske, elektromagnetske i slabe nuklearne sile, svemir će se, doslovno, raspasti.

Taj novi model predstavljen je 2015. godine a po njemu je godina propasti svega udaljena 22 milijarde godina od danas a razvio ga je  Marcelo Disconzi sa Sveučilišta Vanderbilt u suradnji s profesorima fizike Thomasom Kephartom i Robertom Scherrerom.

Disconzijeva hipoteza tako tvrdi da se "Big Rip" može pojaviti u trenutku kada tamna tvar postane snažnija od gravitacije, i dosegne točku kada može razdvojiti pojedine atome. Njegov model pokazuje da budući da je ta ekspanzija beskrajna, viskoznost svemira može biti odgovorna za njegovo uništenje. Takva viskoznost mjeri koliko je svemir otporan na širenje ili skupljanje. 

Ako je ta teorija točna, u dalekoj budućnosti mogao bi se dogoditi trenutak u kojem će se sve što je na zemlji pokidati, uništiti. Atomske i molekularne sile će se poderati, elektroni razdvojiti od atoma. I to sve za 22 milijarde godina. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • istima 12:10 20.Prosinac 2018.

    Hm, ako ćemo vjerovati modelu o nastajanju, trajanju i smrti zvijezda, naše Sunce će do tada već davno eksplodirati u super-novu i spržiti Zemlju, a potom biti nekakav ugaraak koji će lagano dogorjevati nesposobno da održava život u onom što ... prikaži još! ja sada sunčev sustav.....

  • Buntovnik68 08:37 20.Prosinac 2018.

    Mene baš briga kaj če biti za 100 godina kad me neče biti na ovom svijjetu.