Znanost
3459 prikaza

Nevjerojatno liječenje: Magnetima izvlače bakterije iz krvi

Bakterije i mikrobi
Thinkstock
Istraživači s nekoliko instituta su uspjeli otkriti kako opasne bakterije magnetima doslovno izvući iz krvi

Sepsa ili trovanje krvi jedna je od najgorih bolesti i često je smrtonosna. Obično iza nje stoji pretjerana reakcija tijela na bakterijske infekcije i dosad je jedini tretman bio liječenje antibioticima. Međutim, istraživači s Harvarda i Adolphe Merkle instituta te švicarski laboranti iz Empae su otkrili novi način borbe protiv sepse.

Temelj svega su magneti. Naime, istraživači su postavili sloj čestica željeza na antitijela koja se obično vezuju uz opasne bakterije i stavili ih u otopinu bakterija koje dovode do sepse. Nakon što su se antitijela vezala uz bakterije, provukli su tu otopinu kroz aparat za dijalizu i magneti su doslovno izvukli bakterije i antitijela iz otopine. Rezultat je bio gotovo potpuno filtriranje opasnih bakterija.

Magnetna metoda izvlačenja bakterija iz krvi | Author: Laboratory for Materials Science and Technology Laboratory for Materials Science and Technology

Zasad je najveći problem to što korištena antitijela se vezuju uz samo jedan tip bakterija i postupak bi trebalo ponavljati više puta ako je pacijent zaražen s nekoliko vrsta bakterija. Istraživači s Harvarda nadaju se da će uskoro moći razviti sintetičko antitijelo koje bi se vezalo uz najčešće tipove bakterija koje prouzrokuju sepsu što bi dovelo do toga da je samo jedan tretman potreban za potpuno izlječenje.

U svjetlu sve većeg broja bakterija otpornih na antibiotike, nemoguće je opisati koliko su ovakvi inovativni postupci važni. Ujedinjeni narodi čak su rekli da je epidemija bakterija otpornih na antibiotike kriza u rangu HIV-a ili ebole u Africi, piše portal Futurism.

Istraživači su žustro prionuli na posao i bacili se na pronalaženje nekih novih izvora antibiotika. Neki rade nove vrste antibiotika, a neki koriste inovativne metode genetskih modifikacija. Jednom kad su znanstvenici shvatili opasnost koja prijeti od neizlječivih bolesti, okrenuli su se svim mogućim metodama potrage za novim antibioticima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.