Znanost 50 ideja koje će promijeniti svijet
275 prikaza

Nosivi skeneri moći će nam čitati misli i dijagnosticirati bolesti

Star Trek
Screenshot/Youtube
Financial Times se u svojih "Pedeset ideja koja će promijeniti svijet" bavi novom generacijom MRI mašina koje će vidjeti će i o čemu razmišljamo

Start-up iz San Francisca, piše Financial Times, ove godine planira predstaviti uređaj koji bi potpuno promijenio način na koji se dijagnosticira rak i bolesti srca, a koji bi, s vremenom, čitao naše misli. Obavljati će isti posao kao i magnetska rezonanca (MRI) ali start-up "Openwater", obećaje kako će biti jeftiniji i točniji.

Koristeći infracrveno zračenje spravica koju ćete držati u ruci skenirati će 15 cm duboko u tijelo i biti će se u stanju fokusirati na sitne organele i izrasline veličine neurona. Uređaj se može koristiti da se primijeti tumor tako što detektira nakupine žilica koje se oko njega formiraju, i da vidi gdje su "začepljene" arterije.

Jednog bi dana mogao slijediti arterijsku krv bogatu kisikom u različite dijelove mozga, i na taj način "čitati" naše misli i želje.

Kako izvježbati mozak i povećati inteligenciju DOBRE VIJESTI Life Ozbiljni stručnjaci pobili su ovih 10 mitova o našem mozgu

"Biti će tisuću puta jeftinije od MRI mašine, i milijardu puta jače rezolucije. To je mnogo, jako puno nula i jako puno benefita", kaže Mary Lou Jepsen, osnivačica Openwatera. 

Objašnjava kako je napredak neuroznanosti omogućio da se detektira aktivnost u mozgu zahvaljujući kisiku u krvi. Jepsen, koja je nekada radila u Googleu i Facebooku, specijalizirala se za holograme i piksele, a ima i osobno iskustvo s tumorima na mozgu. Godinama je živjela s osamsto dolara mjesečno baveći se radom na hologramima. Kada joj je dijagnosticirana izraslina postala je svjesna kako mora pronaći posao s dobrim zdravstvenim osiguranjem. 

Specijalizirala se za proizvodnju ekrana "krcatih" pikselima, a u Facebooku je radila na virtualnoj stvarnosti. Oporavila se od operacije mozga, no rad tog organa nikada je nije prestao fascinirati.

Znanstvenici su već uz pomoć MRI-ja uspješno prepoznali u što ljudi gledaju. Berkeley u Kaliforniji platio je studentima da satima leže u MRI mašinama i gledaju YouTube videe, radeći arhivu o tome kako mozak reagira na određene tipove videa.

Nakon nekog su vremena uspjeli gotovo replicirati u što studenti gledaju - voće, dijelove tijela, šarene boje ili kuće npr.

Kako prepoznati govori li vaš sugovornik istinu Riješili misterij Znanost Zbog ovoga je teško održati kontakt očima dok razgovaramo

Openwater još detaljnije želi analizirati moždanu aktivnost, sve do individualnih neurona, oni zaista žele čitati misli. Ukoliko uspiju prodavati svoj skener to znači da će neuroznanstvenici imati puno više podataka za kreiranje "mapa mozga". 

Jepsen je uvjerena da će američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) bez poteškoća odobriti uređaj koji koristi infracrveno zračenje koje se u medicini koristi već desetljećima. Puno će žešća debata biti oko etičnosti i opravdanosti "čitanja misli". 

Jepsen kaže da je to ionako neizbježno, i želi da javnost o tome raspravlja prije no što tržište preplave uređaji s tim sposobnostima.

"Ako dobro postavimo pravila ovo ima veliki kreativni potencijal. U glavi često smislimo stvari koje ne možemo izraziti u formi govora. Zamislite koji bi potencijal bio otključan ako bi mogli komunicirati vizualne i auditorne misli direktno iz našeg uma", rekla je Jepsen.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.