Znanost
3916 prikaza

Novi lijek zaustavlja napredovanje metastatskog raka dojke

Rak dojke
Getty images
Studija nazvana DESTINY-Breast01 prva je od predviđenih 28 ispitivanja s lijekom trastuzumab derukstekan

Eksperimentalni lijek koji su razvili AstraZeneca i Daiichi Sankyo mjesecima drži pod kontrolom metastatski rak dojke kod žena koje su isrcipile sve druge opcije liječenja, pokazala je prva klinička studija.

Kod pacijentica na lijeku 'trastuzumab derukstekan', također poznatom kao DS-8201, koje su prethodno prošle oko šest tretmana, u prosjeku nije bilo daljnjeg napredovanja karcinoma tijekom nešto više od 16 mjeseci. 

Jose Baselga, šef onkoloških istraživanja u AstraZeneci, kazao je da je kod te skupine pacijentica, koje su primjenjivale druge opcije liječenja, uobičajeno dolazilo do pogoršanja stanja, tj. napredovanja karcinoma, već nakon šest mjeseci.  

"Ovo je pozitivni učinak bez presedana", kazao je Baselga za lijek koji snažne stanične otrove veže za antitijela koja se lijepe za tumorske stanice, štedeći pritom zdrave stanice koje bi se primjenom uobičajene kemoterapije oštetile.

Studija nazvana DESTINY-Breast01 prva je od predviđenih 28 ispitivanja s lijekom trastuzumab derukstekan.

Potom će se učinkovitost lijeka ispitivati u ranijim fazama tumora dojke, a također će se ispitivati njegova djelotvotrnost u liječenju karcinoma pluća i želuca. 

“Ako se taj učinak uočava u ovoj dazi bolesti, mislim da lijek može biti nevjerojatno koristan kod pacijenata u ranim fazama bolesti”, kaže Baselga.

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca potpisao je sporazum o licenciranju i suradnji  s Daiichijem u ožujku.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar JenniferWE92
  JenniferWE92 07:07 03.Lipanj 2020.

  Тгažite udicu s nеznanсеm! Sрremni za svе eкsperimеnte! – w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

 • Avatar BarbaraAO96
  BarbaraAO96 05:01 31.Svibanj 2020.

  Patricia, 32. w​​w︅︆​w​.​l​​o︅︆ve​​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

 • Avatar LisaFI78
  LisaFI78 20:08 29.Svibanj 2020.

  Lоkalnim mamаma tгebа аnоnimni SEX! Sаmо poruкa i рitаj dа jеbeš! – w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m