Znanost
955 prikaza

Objavljene snimke najveće meduze na svijetu

Stygiomedusa gigantea
reddit.com
Tijekom posljednjih sto godina, ovo nevjerojatno biće viđeno je svega 115 puta

Jezivi video rijetko viđene divovske meduze prikazuje biće koje živi u dubokom moru.

Stygiomedusa gigantea je divovska meduza, te možda jedan od najvećih beskičmenjaka koji žive u dubinama oceana. Snimka koja se pojavila ovog tjedna prikazuje crveno-ljubičastu meduzu koja leprša u Meksičkom zaljevu, na dubini od jednog kilometra.

Mark Benfield, profesor sa Svečilišta u Louisiani, koji je i sam našao i snimio različite primjerke ove vrste u Meksičkom zaljevu 2010. godine, potvrdio je da je riječ o autentičnoj snimci, čiju on kopiju u visokoj rezoluciji posjeduje već dulje vrijeme, iako nije želio ulaziti ni u kakve druge detalje, pa ostaje nepoznato tko je i kada snimio objavljene snimke.

U 110 godina, koliko je ova meduza poznata znanstvenicima, viđena je svega 115 puta. 'Zvono' tj. obod na njezinom vrhu može narasti do širine od 1.5 metra, dok njezine masivne ruke, tj. lovke mogu kod nekih primjeraka biti duge i do šest metara, piše Huffington Post.

Za razliku od većine drugih meduza, njezinim lovkama navodno nedostaju ticala koja mogu opeći, što je dobro znati ako se slučajno susretnete s jednom. No isto tako nije sigurno što onda radi s njima i čemu joj služe, premda neki znanstvenici smatraju da ih koristi u lovu na plijen.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.