Znanost
2408 prikaza

Otkriće koje bi moglo poljuljati povijest islama

Muslimani
Patrik Macek/ PIXSELL
Testiranjem ugljika iz Kurana stručnjaci su došli do neočekivanog rezultata

Ako se pokaže da su najnovija otkrića o svetoj knjizi islama istinita, čitava povijest ove religije mogla bi se ponovno ispisati, te bi mogla pasti sjena na 'nebesko' podrijetlo svetog teksta.

Znanstvenici vjeruju da je kopija Kurana, koja se nalazi u knjižnici u Birminghamu, ispisana u neko doba između 545. i 568. godine. To ne bi bilo nimalo čudno da nije rašireno vjerovanje da je prorok Muhamed rođen 570. godine, a umro 632.

Kopija Kurana koju posjeduje engleska knjižnica smatra se najstarijom na svijetu (iako nije riječ o cijelom tekstu, nego samo o surama, tj. poglavljima, 18-20), a nakon što su znanstvenici testirali ugljik malog pergamenta iz svete knjige došli su do nevjerojatnog otkrića o njezinoj starosti. 

Kuran iz Birminghama | Author: Wikipedia Wikipedia

Inače, datiranje ugljika smatra se jednom od najpreciznijih metoda određivanja starosti, a ovo konkretno istraživanje pokazalo je da je knjiga napisana prije rođenja Muhameda, ili, u najboljem slučaju, u njegovom djetinjstvu.

Ako se nova otkrića pokažu istinitima, postavlja se pitanje o podrijetlu islamske svete knjige, iako treba napomenuti da nije testirana tinta nego samo pergament, pa postoji mogućnost da je Kuran jednostavno napisan na starom papiru.

Službeno, Kuran nije napisan do 653. godine, kad je njegovo pisanje naredio kalif Osman, iako se vjeruje da su napisani dijelovi Kurana bili u opticaju i prije toga. Prije nego je zapisan, Kuran se pak prenosio usmenim putem, a najpredaniji vjernici bi naučili čitav tekst napamet.

Neki znanstvenici vjeruju, s druge strane, da Muhamed nije primio Kuran iz neba, kao što je tvrdio tijekom života, nego da je umjesto toga skupljao tekstove i skripte koji su odgovarali njegovom političkom cilju, piše Business Insider.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • verera 12:32 04.Rujan 2015.

    tužno je sve to, da jedna umno bolesna osoba, može tako dugo raditi kaos na ovome Planetu, da je bio lud, dokaz su njegovi sljedbenici, koji se igraju Boga kao što se igrao on....

  • conte 13:29 02.Rujan 2015.

    muhamed je najveći plagijator u povijesti. od tada poznatih monoteističkih religija sklopio je jednu u cilju ujedinjavanja arapskih plemena. krajnji cilj su bila porobljavanja i pljačke osvojenih zemalja.