Znanost
2969 prikaza

Pčele osuđene hraniti se u gradu umiru od gladi

Pčela
Andreas/Flickr/CC BY-SA 2.0
Riječ je o problemu u gradovima, diljem svijeta pčele masovnu umiru zbog pesticida

Već godinama je poznato da pčele diljem svijeta, posebno diljem zapadnog svijeta, izumiru. Odnedavno je poznato i to da su uzrok tome pesticidi kojima se čovječanstvo razbacuje u naivnoj i lakomislenoj ideji da čovjek može masovno trovati kukce, a da pritom nekim čudom neće trovati i one kukce koje ne želi pobiti. Znanstvenici sa Sveučilišta Greenwich sada su otkrili jedan drugi izvor jednog malog dijela sveopćeg pomora pčela.

U znanstvenom časopisu Biology Letters objavili su otkriće da tijekom ljeta bumbari ugibaju ukoliko se prehrambeno oslanjaju na srebrnolisnu lipu. Hauke Koch i Philip Stevenson uočili su da ove lipe cvjetaju relativno kasno ljeti, te da se zbog toga kukci oko njih masovno okupljaju, žestoko konkurirajući jedni drugima za hranu. Posljedica je to da dio pčela koje su u tom trenutku osuđene samo na taj izvor hrane, a to znači da se to odnosi isključivo na gradove, ponekad umiru od gladi.

Pčele Kataklizma Znanost Pčele izumiru, ostajemo bez hrane. Ovo je jedini spas

Lipe same po sebi nisu ni na koji način štetne po kukce, kako su špekulirali biolozi koji su uočili mrtva tijela pčela u tom dijelu godine u podnožju ovih stabala, što znači da je i masovna sječa ovih lipa u pojedinim europskim metropolama zapravo bila sasvim promašena. Umjesto toga ovi znanstvenici predlažu da se gradovi naprosto potrude na područjima gdje imaju isključivo lipe od biljaka na čijim se cvjetovima hrane pčele, zasade još i cvijeće i stabla koja cvjetaju u različitim dobima tijekom godine.

U svakom slučaju u kasno ljeto. Poznavatelji života pčela ističu i korist po ove kukce o kojima ovisi ogroman dio života po cijelom planetu, od cvjetova koje stanovnici gradova masovno sade po svojim balkonima, posebno onih biljaka koje preko balkona puštaju cijele "grozdove" cvjetova.

Što se tiče izumiranja pčela uopće, New Scientist je nedavno objavio do sada najsnažnije znanstvene dokaze o tome da pčele ugibaju uslijed upotrebe pesticida na bazi nikotinoida. Neke zemlje, poput Njemačke, danas su već došle dotle da vozači nakon nekoliko sati vožnje na vjetrobranu i po karoseriji automobila jedva da mogu naći pokojeg kukca koji je skončao uslijed brzine vozila koje je naletjelo na njega. I to nakon vožnje po cestama kroz prirodu.

Na snimci ispod možete pogledati primjer masovnog pomora pčela na lokaciji na kojoj su se otrovale pesticidima:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.