Znanost
516 prikaza

Prvi put na prodaju NASA-ina glazba za vanzemaljce

Voyager 2
1/4
NASA
Prije 39 godina Voyager 2 odletio je u svemir s glazbom od Bacha do Chucka Berryja i još svačime drugim

Cijena prava sitnica, samo 98 dolara i možete postati vlasnik primjerka "Voyager Golden Record Box Set", odnosno kopije zlatne ploče kakvu je Voyager 2 prije 39 godina ponio sa sobom u svemir. Zapravo bakrene ploče s pozlatom, a ne nešto što bi se ticalo Jelene Rozge ili Tončija Huljića, znanstvenici su zamislili kao način da čovječanstvo nekoj izvanzemaljskoj civilizaciji na koju bi Voyager naišao, pošalje materijalnu, čvrstu i otpornu poruku Zemljana.

Na pločama se među ostalim nalazi i 115 fotografija u analognom obliku, te glazba; od Bacha do Beethovena, preko Blind Willija Johnsona i Chucka Berryja do senegalskih tradicionalnih udaraljki. Ploča sadrži i desetke zvukova sa Zemlje; bebin plač, zvuk lokomotive, pjev ptica i štošta drugo, sve ukomponirano u poemu o Zemlji, te uz pozdrave na 55 jezika ljudi i jedan jezik kitova. U pravom smislu je riječ o glazbi za izvanzemaljce, praktično za ET-a, koju do sada na cijelom svijetu privatno nije mogao posjedovati apsolutno nitko, zbog čega je izdanje koje se sada prodaje, postalo tako traženo.

Do sada je postojala samo šačica kopija ploča koje su odaslane u svemir. Jednu od njih na poklon je dobio Jimmy Carter, američki predsjednik koji je imao mandat u Bijeloj kući u vrijeme slanja na put u svemir Voyagera 1 i 2. Voyager 2 je lansiran 20. kolovoza 1977., zapravo 16 dana prije Voyagera 1. Za razliku od svog blizanca broj 1, koji je danas udaljen od Zemlje već 20 milijardi kilometara, Voyager 2 je imao puno bogatiji put. Prvo što je posjetio redom Jupiter, Saturn, Uran i Neptun, a zatim i to što uopće nosi sa sobom poruku čovječanstva vanzemaljskim civilizacijama.

Danas je na udaljenosti od kakvih 17 milijardi kilometara od nas, na udaljenosti za koju svjetlosti treba čak 31 sat da je prevali. Usto je svake sekunde udaljeniji za još 15,4 kilometara jer dalje u dubine svemira, odnosno prema središtu naše galaksije, juri brzinom od 55.000 kilometara na sat. Kad su nadležne osobe odlučile kopirati njegove ploče i komercijalno ih prodavati, očito uopće nisu razumjeli njihovu važnost po čovječanstvo i njihovu popularnost.

Već sad na čekanju je čak 5700 narudžbi, a predviđena zarada od 198.000 dolara probijena je odavno. A ako vam se ne da toliko platiti ili naprosto nemate uza se višak od 98 dolara sitnog, možete online preslušati 55 pozdrava vanzemaljcima na zemaljskim jezicima i primjere zemaljskih zvukova.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.