Znanost
407 prikaza

Razlog više da pripremate hranu u mikrovalnoj pećnici

Žena stavlja hranu u mikrovalnu
Thinkstock
Godinama smo slušali o opasnostima korištenja mikrovalne, no prema najnovijim istraživanjima, ona uopće nije toliko loša kao što smo mislili

Danas gotovo da nema kućanstva koje nema mikrovalnu pećnicu. A napokon možemo odahnuti, jer ona ne samo da je prikladna za uporabu, nego je i sigurna za korištenje.

Naime, mnogo se pisalo o tome da hrana nakon pripreme ili podgrijavanja u mikrovalnoj gubi na svojoj hranjivoj vrijednosti, no čini se da to nije istina. Tako znanstvenici danas tvrde da je hrana nakon što je bila u mikrovalnoj puno hranjivija nego što smo mislili.

"Općenito gledajući, izlaganje hrane mikrovalnoj pećnici rezultira manjim gubitkom hranjivih vrijednosti nego da je pržite ili kuhate", izjavio je dr. Guy Crosby, profesor s Harvarda.  On je objasnio da je riječ o "suhoj metodi grijanja (kuhanjem se pak u vodi gubi mnoštvo B i C vitamina iz namirnica), a budući da se ona brzo odvija pri visokoj temperaturi, hranjive namirnice su izložene toplini puno kraće vrijeme".

Kuhari u restoranu | Author: Thinkstock Thinkstock

Bilo da koristite mikrovalnu ili ne, morate biti svjesni da kuhanjem gubite mnoge hranjive vrijednosti namirnica, premda neke postaju izražajnije nakon izlaganja toplini. To uključuje antioksidans likopen koji se nalazi u rajčicama i nekom drugom povrću, kao i beta-karoten u mrkvama.

"Bilo kakvo obrađivanje koje grije hranu smanjuje količinu osjetljivih vitamina. Koliko će ih uništiti ovisi o vremenu i temperaturi kojima su podvrgnuti određeni vitamini", objašnjava specijalist i profesor dr. Don Schaffner s Rutgers fakulteta iz New Jerseyja.

Ako želite izvući najbolje iz namirnica, pogotovo povrća, preporučuje se da ga kuhate na pari, kaže dr. Susan Nitzke, profesorica nutricionalističkih znanosti sa Sveučilišta Wissonsin-Madison, koja objašnjava: "Izrežite namirnice na male komade i skuhajte ih kratko prije serviranja. Kuhanje na pari i u mikrovalnoj najbolji su primjeri metoda brzog kuhanja".

S druge strane, dr. Ashim Datta, profesor biološkog inženjeringa s Cornell fakulteta tvrdi da ne postoji najbolja metoda obrade hrane. "Sve ovisi o hrani, metodi, primjeni itd. Općenito, ako kuhate u vodi, znajte da gubite puno hranjivih tvari, a ako pripremate u mikrovalnoj bez vode, nećete ih izgubiti u tolikoj mjeri, jer će proces kraće trajati", izjavio je Datta za Huffington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.