Tehno
256 prikaza

Smartphone može utjecati na razvoj vašeg djeteta

Beba se igra sa smartphoneom
Thinkstock
Svi roditelji povremeno djeci daju mobitel u ruke, kako bi ih smirili, i ne znajući koje to posljedice donosi

Budimo iskreni, postoje situacije kad su roditelji spremni učiniti bilo što da smire dijete. Bilo da je riječ o kilometarskoj koloni na putu prema moru ili čekanju na vađenje krvi kod liječnika,  svi su se našli u situaciji kad su shvatili da je dijete najlakše umiriti tako da mu daju smartphone u ruke.

No Dan Siegel, osnivač istraživačkog centra 'Svjesna svijest', savjetuje da se toj situaciji pristupi oprezno. Naime, bitno je pripaziti da smartphone ne utječe na važan razvoj djeteta.

Djevojčica se igra sa smartphoneom | Author: Thinkstock Thinkstock

"Koristimo tehnologiju kako bi djecu odvratili od povezivanja s roditeljima, braćom i sestrama, pa čak i drugom djecom, a to nije u redu.

Čak se pokazalo i da korištenje aplikacija koje bi recimo trebale pomoći u razvoju govora, u biti ga ometaju, kao i razvoj osjećaja povezanosti. Tako da iako možda mislite da neke stvari stimuliraju vaše dijete, one ga u biti ometaju u njegovom društvenom i emotivnom razvoju, pogotov ako je riječ o djetetu starom tri ili četiri godine, tj. u ranom razvoju", izjavio je Siegel.

Siegel nije toliko zabrinut za primjerice 10-godišnjake koji su već uvelike razvijene osobe s mnoštvom sposobnosti, ali kaže da se uvijek zabrine kad vidi jednogodišnjake i dvogodišnjake koji su navikli na svijet kakav je prikazan na zaslonu ekrana.

"Kad bi takav svijet prikazivao društvene i emotivne veze, to bismo mogli nekako smjestiti u svakodnevicu trogodišnjaka ili četverogodišnjaka, ali moramo biti sigurni da u dijete usađujemo temelje za uvid u ono što je najvažnije, empatiju i integraciju. To je važan dio komunikacije i neverbalnog dijeljenja, koji će vam pomoći da upoznate sami sebe, ali i dubinski se povežete s drugim ljudima. A to bi roditelji trebali podupirati u razvoju svoje djece", kaže Siegel za Business Insider.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.