Life
929 prikaza

Najbolja država za podizanje obitelji nalazi se u našem susjedstvu

Obitelj doručkuje
Thinkstock
Bez obzira planirate li tek osnovati obitelj ili već imate djecu, ako želite samo najbolje za sve vas zajedno, znajte da ne morate putovati daleko...

Austrija je najbolja država na svijetu za podizanje obitelji, pokazalo je najnovije istraživanje mreže za iseljenike.

Kako bi otkrili koje su najbolje zemlje za obiteljski život, InterNations je zamolio roditelje iseljenike da ocijene zemlju u koju su se preselili, i to po pitanju kvalitete, troškova i dostupnosti vrtića i obrazovanja.

Vjerojatno se Austrija našla na vrhu liste zbog svoje socijalne politike, koja ide ususret roditeljima, koji su pak tamošnje vrtiće i škole ocijenili najvišim ocjenama.

U Austriji postoji rodiljni dopust kao i kod nas, samo što on počinje nakon rođenja djeteta. Sve obitelji dobivaju 'kindergeld' odnosno novce za djecu, nalik džeparcu, koji im olakšavaju troškove sve do djetetovog 18. rođendana, a koji mogu iznositi od 100 do 2.000 eura.

Finska se našla na drugom mjestu, te je osvojila nagradu u kategoriji najkvalitetnijeg obrazovanja, jer je 66 posto ljudi ondašnje školstvo ocijenilo kao vrlo dobro, dok je globalni prosjek 21 posto.

Švedska se pak našla na trećem mjestu, iako je na prvom mjestu po pitanju cijene vrtića i obrazovanja. No, u usporedni s prethodnim godinama, pali su u kategorijama koje se tiču kvalitete obrazovanja i dobrobiti obiteljskog života, piše Independent.

Evo cijele liste, do 20. mjesta:

1. Austrija

2. Finska

3. Švedska

4. Izrael

5. Novi Zeland

6. Singapur

7. Njemačka

8. Francuska

9. Australija

11. Danska

12. Španjolska

13. Poljska

14. Filipini

15. Meksiko

16. Kanada

17. Norveška

18. Južnoafrička Republika

19. Bahrein

20. Kostarika

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.