Znanost
22415 prikaza

Starije od piramida: Otkrili selo u Kanadi iz ledenog doba!

Pronalazak naselja iz ledenog doba u Kanadi
1/10
CTV
Indijanci u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi tisućama godina prenosili su priče o tom naselju

Jerihon je, procjenjuje se, stalno naseljen već 11.000 godina, otprilike isto onoliko koliko i Göbekli Tepe u Turskoj. S tom razlikom što je lokalitet u Turskoj napušten nakon "samo" dvije tisuće godina života na tom mjestu, odnosno u 8. tisućljeću prije Nove ere. Negdje u taj red starosti prethistorijskih gradova gura se i Alep.

Ovako su izgledale posude za vino u Gruziji prije 8000 godina To je tradicija Znanost Otkriće: Vino smo pili prije 8000 godina!

Koliko je priča o gradovima takve vrste još iz neolitika, mlađeg kamenog doba, isključivo bliskoistočna priča pokazuje nedavno zaprepaštenje arheologa kad su kod Provadije u Bugarskoj otkrili ostatke utvrđenog naselja stare 6700 godina, 1500 godina starije od početka antičke grčke civilizacije. Na sasvim drugom kraju svijeta, u Kanadi, na udaljenom otoku Triquet u Britanskoj Kolumbiji, arheolozi su pronašli ostatke prethistorijskog naselja čija se starost procjenjuje na 14.000 godina.

Pronašli su alat koji su koristili za paljenje vatre, udice za ribolov, koplja za lov, te je savršeno jasno da je riječ o daleko najstarijem naselju do sada pronađenom u Sjevernoj Americi. "Sjećam se, kad smo dobili podatke o starosti, da smo samo sjeli i stali razmišljati: 'O, to je tako staro, čovječe!' Ovakvo otkriće mijenja naše spoznaje o prvom naseljavanju kontinenta ljudima", kazala je za CTV Alisha Gauvreau, doktorandica antropologije na Sveučilištu Victoria, koja je radila na istraživanju ovog nalazišta.

 

Koliko je naselje doista staro ilustrira to što je Zemlja tada još uvijek bila duboko u ledenom dobu. A postojanje ovakvog naselja pokazuje i kakvi su uvjeti vladali u tom dijelu svijeta, jer je očito da obala otoka na kojoj su ovi ljudi živjeli, nije bila stalno zamrznuta. U galeriji slika možete pogledati scene i artefakte pronađene na mjestu spektakularnog otkrića.

Stvar postaje još zanimljivija s izjavom Williama Houstyja, pripadnika kanadskog urođeničkog naroda Heiltsuk. On je rekao da su njihovi plemenski starješine stoljećima prenosili priče o pradavnim stanovnicima te obale, očito upravo o ovim sada otkrivenim svojim precima iz prethistorije. "Čudesno je i pomisliti da su sve te priče preživjele tako dugo vrijeme da bi sada dobile arheološku potvrdu", kazao je.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Sholekakhaz 09:09 16.Prosinac 2017.

  Moje ime je Shole Kakhaz. Prije dvije godine moj muž traži razvod i otišao nakon dvadeset sedam godina (27) braka. Molio sam ga i on nije Slušajte, otišla sam svojim prijateljima i on nije bio gdje se nalaziti. Rekao sam ... prikaži još! svojoj prijateljica o situaciji i ona mi savjetuje da vidim nazvanu carobnjak OGAGA KUNTA. Javio sam mu se putem e-pošte, ogagakunta@gmail.com

 • babamoje2 22:52 15.Prosinac 2017.

  čerkezi

 • klun 22:35 15.Prosinac 2017.

  Pa dobro, a zašto pisac ne napiše tko su oni bili, ustaše, četnici ili partizani.