Znanost
7139 prikaza

Sumnjiv objekt putovat će bez cilja oko Zemlje još godinama

Oumuamua
eso.org/CC BY 4.0
Došao je iz drugog zvjezdanog sustava, na njemu nisu pronašli vanzemaljce, ali jesu mnoštvo drugih ludih stvari

Oumuamua, prvi međuzvjezdani objekt koji je kao takvog čovječanstvo uspjelo identificirati, ima iza sebe divlju povijest dugu milijardama godina, a tek mu predstoji i još puno duža i puno silovitija sudbina. Otkako su ga astronomi uočili prošlog listopada, Oumuamua ne prestaje fascinirati znanstveni svijet, među ostalim i zato što ovaj izrazito duguljasti svemirski objekt ne rotira pravilno nego se kaotično "pretumbava preko samog sebe" dok juri kroz svemirski bezdan.

"Naše projekcije ovog svemirskog tijela pokazuju da će se Oumuamua nastaviti na ovaj način pretumbavati još puno milijardi godina, možda i stotinama milijardi godina prije nego što naprezanje materijala unutar njega dovede to toga da se počne okretati normalno", komentirao je za Independent Wesley Fraser s Kraljevskog sveučilišta u Belfastu.

Oumuamua Oumuamua Znanost Sumnjiv objekt prolazi pored Zemlje - traže vanzemaljce!

Skupina znanstvenika koje on predvodi objavila je u znanstvenom časopisu Nature Astronomy članak o detaljima ovog zasad jedinstvenog asteroida oblika cigare, dugog oko 180 i širokog 30 metara. Kad su ga astronomi s Hawaiija tek otkrili, šokantna je bila već i udaljenost u odnosu na Zemlju na kojoj su ga primijetili; samo 85 udaljenosti od one između Zemlje i Mjeseca.

Spektakularno je potom bilo i otkriće da je prije našeg zvjezdanog sustava Oumuamua prošao kroz sustav zvijezde Vege, udaljene 25 svjetlosnih godina. Konačno, u trenutku kad je oko Sunca jurio najvećom brzinom, jurio je brzinom od 313.000 kilometara na sat, odnosno 87 kilometara u sekundi. Takva brzina, bilo je savršeno već i samo to, pored svega ostalog, sugerirala je međuzvjezdano porijeklo tog usamljenog svemirskog putnika.

Vrlo rano astronomi su posumnjali i to da je Oumuamua prekriven slojem organskih tvari koje su, tijekom obilaska Sunca i zagrijavanja tog asteroida, zaštitile unutrašnjost u kojoj po svoj prilici ima i vode, od isparavanja. Riječ je o tako neobičnom objektu da znanstvenici kojima je to specijalnost, nisu propustili istražiti ga u potrazi za, lako za vanzemaljski život, nego i za tragovima – vanzemaljske tehnologije. Nitko nije bio previše razočaran kad nisu otkrili ništa takvog.

Površina asteroida, ilustracija | Author: NASA NASA

Bilo je to za svaki slučaj, a dovoljno spektakularan i vrijedan bio je baš svaki pojedini detalj koji su pritom otkrili o tom asteroidu. Sve što su o njemu znanstvenici doznali dovelo ih je do zaključka da će Oumuamua jurišati kroz svemir još, kako su rekli, stotinama milijardi godina.

Za vrlo neobičan način na koji se ta svemirska kamenčina okreće, također imaju teoriju: "Smatramo da je to posljedica nekakvog sudara s nekim drugim planetoidom u svom zvjezdanom sustavu, prije nego što je izbačen u međuzvjezdani prostor", kazao je Fraser za Independent. Jedna od mnogih tajnovitih stvari koje su u vezi Oumuamue uočili bila je njegova boja. Prema prvim promatranjima činilo se da je riječ o tamnocrvenoj stijeni.

No, kad se objekt jasno osvijetljen svojom duljom stranom okrenuo prema Zemlji, ispostavilo se da je on doista najvećim dijelom crven, ali da je istočkan neutralno obojenim područjima, "poput prljavog snijega". Možda i najluđa stvar u priči o Oumuamui je to što je krajnje logično za pretpostaviti, praktično neizbježno za zaključiti, da on nipošto nije usamljeni međuzvjezdani putnik koji prolazi kroz naš sustav, nego tek jedan od mase koju zbog izrazito malih dimenzija astronomi ne uspijevaju primijetiti.

Voyager 1 Duboki svemir Znanost 20 milijardi km od nas uključili ga nakon 37 godina!

Prema nekim procjenama, koje imaju potpuno znanstvenu argumentaciju, svake godine kroz Sunčev sustav projuri čak 46 milijuna međuzvjezdanih objekata.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • falterast 13:35 13.Veljača 2018.

    Naslov vam je potpuno netočan. Objekt je projurio pokraj Zemlje i juri dalje kroz Sunčev sustav. Ne vrti se oko Zemlje, Sunca ili bio kojeg drugog tijela. Prošao je i neće se vratiti! "Sumnjiv" je i zanimljiv zbog neobičnog oblika ... prikaži još! a dužina mu je oko 400m.