Znanost
1450 prikaza

Uznemirujuće: Zagađenje šteti čak i bubrezima

Flickr
Gotovo stalno znanstvenici otkrivaju nove negativne posljedice zagađenja zraka

Udisanje zagađenog zraka može povećati rizik od bubrežnih bolesti, pokazalo je novo američko istraživanje.

“Onečišćenje zraka je faktor rizika za razvoj bubrežnih bolesti”, kaže dr. Ziyad Al-Aly iz zdravstvenog osiguranja za ratne veterane u St. Louisu u saveznoj državi Missouri koji je sudjelovao u istraživanju. “To je još i veći problem u zemljama poput Kine ili Indije u kojima je zagađenje puno, puno, puno gore”.

Dr. Al-Aly i njegov tim proučavali su utjecaj lebdećih čestica koje su rezultat izgaranja fosilnih goriva i drugih industrijskih procesa a koje udisanjem dospijevaju duboko u pluća. Visoke razine tih čestica (PM) promjera manjeg od 2,5 mikrometra povezane su s bolestima srca, moždanim udarom, dijabetesom i kraćim životnim vijekom.

Psi postaju plavi Zagađenje Znanost Mislili da su atrakcija, ali nisu - pojavili se plavi psi!

Kako bi istražili štete li te čestice i bubrezima znanstvenici su proučili podatke o gotovo 2,5 milijuna veterana prikupljene tijekom osam godina te ih stavili u odnos s podacima o razinama zagađenja zraka u okruzima u kojima žive a koje je bilježila savezna agencija za zaštitu okoliša EPA.

Uočeno je da su bili veći izgledi da veterani koji žive u okruzima s najvišom razinom PM čestica boluju od povišenog krvnog tlaka i dijabetesa, a oba su stanja faktor rizika za bolest bubrega, kao i za srčanu bolest te su bili veći izgledi da se radi o crncima.

Rizik za pogoršanje bubrežne funkcije veterana rastao je s razinom zagađenja zraka kojoj su izloženi od početka istraživanja. Više razine PM čestica u zraku bile su povezane i s povećanim izgledima zadnjeg stadija bubrežne bolesti u kojemu bubrezi više ne mogu pročišćavati krv učinkovito i osobi je potrebna dijaliza kako bi preživjela.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.