Znanost
417 prikaza

Šokirali odlukom: Zamrznuli kćer (2) kako bi jednog dana oživjela

Matheryn Noavaratpong
Youtube
Ove godine zamrznuta je najmlađa osoba u povijesti, koja bi jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, navodno mogla opet ugledati svjetlost dana

Većina roditelja koja je doživjela smrt djeteta u početku ne zna kako se nositi s boli koja slijedi. No jedan par s Tajlanda odlučio je pružiti svojoj kćeri drugu šansu, što im je pružilo malo olakšanja.

Naime, kad je navršila dvije godine, Matheryn Noavaratpong, ili kako su je u obitelji od milja zvali - Einz, oboljela je od rijetke vrste raka mozga. Umrla je 8. siječnja ove godine, malo prije trećeg rođendana.

Ali otkad je saznao od čega boluje Einz, njezin otac odlučio je učiniti nešto znanstveno za nju. "U srcu sam opuno dvojio oko ove ideje, ali sam znao da se moram držati za nju. Pa sam je objasnio obitelji."

Njegova ideja bila je da se Einz očuva tehnologijom poznatijom kao krionika. Tijelo, ili u ovom slučaju samo mozak, stavlja se u zamrznuto stanje u trenutku smrti i tako se održava sve dok jednog dana u budućnosti ne bude moguće ponovno ga oživjeti. I, kod Einz, napraviti novo tijelo.

Matheryn Noavaratpong | Author: Youtube Youtube

Einzini roditelji su i sami znanstvenici i 100 posto su uvjereni da će to jednog dana biti moguće učiniti. Iako ne znaju kad točno. "U prošlosti smo mislili da će to biti izvedivo tek za 400-500 godina, ali trenutačno se čini izglednim da bi se moglo dogoditi i za samo 30-ak godina", ističe Einzin otac, Sahatorn.

On doduše nije lagano privolio ostatak obitelji na svoju zamisao. No kako je djevojčicu napuštalo zdravlje, svi su pristali.

"Ona je bila posebna od rođenja. Komunicirala je s ljubavlju više od druge djece i uvijek je željela biti u sve uključena", priča Sahatorn, koji sa suprugom Nareerat ima još troje djece.

Život povezan s tehnologijom

Nareerat je nakon rođenja prvog djeteta morala ukloniti maternicu, te su Einz i njezini mlađi brat i sestra začeti in vitro oplodnjom. Roditelji danas kažu da je tehnologija imala ključnu ulogu u Einzinom životu od početka, pa ju ona 'čuva' i za budućnost.

Roditelji su za očuvanje mozga svoje kćeri odabrali američku neprofitnu organizaciju Alcor, koja je trenutačno vodeća po pitanju servisa za produljenje života. Obitelj je bila uključena u sve korake pripreme, te su izradili i poseban lijes u kojem je malena transportirana u SAD.

Ekipa stručnjaka doputovala je na Tajland kako bi nadgledali zamrzavanje tijela. Naime, kad je proglašena mrtvom, ekipa iz Alcora je odmah počela s 'kriozaštitom', točnije izvukli su tjelesne tekućine i zamijenili ih s oblikom antifriza koji omogućuje tijelu da se zamrne bez većih oštećenja tkiva.

Nakon dolaska u Arizonu, izvađen joj je mozak koji se zatim skladišti na temperaturi od -196 stupnjeva Celzijusa. 

Alcor centar | Author: Youtube Youtube

Einz je inače 134. pacijentica Alcora, te daleko najmlađa, a znanstvenici iz Alcora tvrde da je njihov rad eksperimentalan i da ne obećaje drugu šansu za život, ali to svakako pokušava učiniti.

Naime, 'prava smrt' se događa tek kad se mrtvo tijelo počne 'gasiti' i njegove kemikalije se počinju 'miješati', što zdravstvena tehnologija još ne može promijeniti. No tehnologije budućnosti možda bi mogle taj proces preokrenuti, nakon čega bi mrtvi mogli ponovno oživjeti.

Sačuvana osobnost

Iako Sahatornov opis procedure može djelovati kao znanstvena fantastika, obitelj jako otvoreno govori o svojim osjećajima.

"Mi i dalje volimo svoju kćer. Premda se trudimo biti jaki, kad je umrla nismo se ponašali nimalo drugačije od drugih obitelji koje su prošle to isto; plakali smo svaki dan. I treba nam još vremena da se oporavimo", kaže otac.

U njegovim mislima, Einzove misli i osobnost očuvani su zajedno s njezinim mozgom u Alcoru. Nada se da će jednog dana opet oživjeti, a isto tako napominje da on i supruga planiraju svoja tijela kriogenički zaštiti. No svjestan je da postoji mala šansa da će ponovno sresti Einz u svojim novim životima.

Roditelji planiraju posjetiti Einz u Alcoru, kako bi vidjeli metalni spremnik u kojem se čuva njezin mozak, te su pripremili fotografije i snimke iz zajedničkih života koje joj planiraju ostaviti.

Mnogi se doduše pitaju nije li zamrzavanje tek način na koju pokušavaju izbjeći ogromnu bol koja neminovno slijedi nakon gubitka djeteta. Ali Sahatorn i Nareera očito pate zbog gubitka, iako se istodobno nadaju da će budućnost donijeti nešto što se većini ostalih ljudi čini nezamislivim.

U svakom slučaju, ni u jednom trenutku nisu požalili zbog svoje odluke, piše BBC

"Ljubav prema njoj nas je nagnala da se odlučimo potražiti pomoć znanosti. Uvjereni smo da naše društvo kreće u novom smjeru i da počinje drugačije razmišljati, te da će moći to prihvatiti", zaključuje Sahatorn.

Kako svaka mama ovog vikenda može uštedjeti novac?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 13:54 16.Listopad 2015.

    Roditelj sam,majka sam,ali ne mogu razumijeti ovo zamrzavanje,osim ako im nije to utjeha u njihovoj boli.