Znanost
135 prikaza

Žene i muškarci - tko se bolje snalazi sa stvarima iz IKEE

Ikea u Zagrebu
Petar Glebov (PIXSELL)
Nije nikakva novost da postoje razlike između muškog i ženskog mozga, a zbog toga jednom spolu bolje ide slaganje namještaja iz Ikee

Psiholozi godinama tvrde da su muškarci bolji od žena u prostornim zadacima - recimo u zamišljanju slika ili manipulaciji oblicima. Stotine istraživanja tijekom više desetljeća to je i potvrdilo, točnije da muškarci u prosjeku postižu bolje rezutate kad u glavi trebaju okretati predmete.

Ovo je jedna od najznačajnijih razlika između toga kako funkcionira muški i ženski mozak, a ide u korist stereotipu da su muškarci bolji u čitanju karata, parkiranju ili slaganju namještaja.

No posljednji kliše bi ustvari mogao biti istinit. Naime, istraživači s norveškog Sveučilišta u Tromsøu nedavno su objavili rezultate istraživanja koje je potvrdilo da su muškarci bolji u sastavljanju namještaja iz Ikee od žena.

Tata s bebom u Ikei | Author: Julien Behal/Press Association/PIXSELL Julien Behal/Press Association/PIXSELL

Na istraživanje su ih potaknuli komentari Petre Hesser, koja je prije nekoliko godina bila predsjednica njemačke Ikee, a tvrdila je da žene bolje sastavljaju namještaj jer su organiziranije i sklonije praćenju uputa.

No norveški znanstvenici su otkrili da Hesser ipak nije bila u pravu. Tijekom njihovog istraživanja 40 mladih žena i 40 mladih muškaraca trebalo je sastaviti istu stvar, s tim da su neki dobili kopiju uputa, a drugi tek crtež konačnog proizvoda.

Osobe oba spola koje su imale upute, otprilike su u isto vrijeme sastavile kuhinjska kolica, i to jednako dobro. 

No u slučaju gdje nisu dobili upute, razlike su bile drastične. Ženama je trebalo 20 posto više vremena da slože kolica nego muškarcima. A da slaganje nije zaustavljeno u određenom trenutku, razlika bi bila i veća. U ovom slučaju su žene također napravile puno više grešaka pri slaganju, te su im nedostajali veći dijelovi u krajnjem poizvodu.

Zanimljivo je da su muškarci bez uputa bili gotovo jednako brzi kao i oni s uputama, iako su imali malo više sitnih grešaka. 

"Drugim riječima, čini se da su ženama potrebne upute kako bi obavile jednako dobar posao kao i muškarci bez uputa", zaključak je istraživačkog rada.

Urođena ili stečena sposobnost?

Mnoštvo razlika između muškaraca i žena može se objasniti različitostima u prostornim sposobnostima.

Više od 80 posto muškaraca može bolje od prosječne žene zamisliti kako bi izgledao neki predmet pri rotaciji.

Ta sposobnost je itekako bitna pri slaganju namještaja, s obzirom da je potrebno puno vizualizacije kad dobijete hrpu letvica i vijaka. A čak i uz upute, potrebna je određena mentalna okretnost.

Ikeine upute nemaju pisani dio nego ljudi prate dijagrame dok se likovi okreću, a jedan od najvećih uzroka frustracija je trenutak kad shvatite da sve morate rastaviti jer ste jednu stvar postavili naopako.

Razlike u prostornim sposobnostima donekle objašnjavaju i razlog zašto je toliko manji broj žena u svijetu znanosti, jer inženjeri moraju smišljati kako će spojiti robote, a kemičari kako će isto učiniti molekule.

Djevojčica u Ikei | Author: Robert Schlesinger (DPA/PIXSELL) Robert Schlesinger (DPA/PIXSELL)

No moramo biti svjesni i individualnih mogućnosti, jer postoji jako puno žena koje su puno bolje u prostornim zadacima od muškaraca.

Tj., muški mozgovi su međusobno puno različitiji nego što su, prosječno, drugačiji od ženskih mozgova, što su potvrdile i snimke magnetske rezonancije.

Stoga, neki znanstvenici smatraju da su razlike u prostornim sposobnostima stvorene zahvaljujući odgoju (dječake se potiče na igranje kockicama), ali i zbog samopouzdanja, jer su muškarci općenito skloniji osjećaju samopouzdanja, dok žene više dvoje nad svojim mogućnostima, što ih automatski usporava.

Da nema toga, smatraju neki znanstvenici, žene bi bile jednako brze, ako ne i bolje, od muškaraca, piše Washington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.