Znanost
578 prikaza

Znanstvenici imaju radikalan plan kako spasiti nosoroge

Sjeverni bijeli nosorog
Reuters/Pixsell
Sjeverni bijeli nosorozi su zbog krivolova gotovo izbrisani s lica zemlje. Njihovi rogovi su cijenjena roba na crnom tržištu

Populacija sjevernog bijelog nosoroga izumire pred našim očima. U zadnjih godinu i pol dana uginula su 3 sjeverna bijela nosoroga čime je populacija ove vrste pala na samo tri živuće jedinke, koje se nalaze u rezervatu u Keniji.

Znanstvenici diljem svijeta rade na prikupljanju genetskog materijala ove gotovo izumrle vrste kako bi pomoću reproduktivne tehnologije pokušali spriječiti nestajanje još jedne životinjske vrste. 

Sada su odlučili na postupak kakav dosad nisu pokušali s niti jednom vrstom - staviti će embrije sjevernog bijelog nosoroga u jedinke južnog bijelog nosoroga. Ovakav postupak stajat će milijune dolara i znanstvenici su još uvijek u fazi prikupljanja sredstava, no kažu kako im ne preostaje druga metoda jer su ženke sjevernog bijelog nosoroga prestare za porod. 

Ovo je posljednja nada za ovu vrstu. S tri živuće jedinke, nije preostalo puno vremena za spas vrste do čijeg je istrebljenja doveo čovjek.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.