Znanost
1246 prikaza

Zubarske tajne: Koliko često i s kakvom četkicom treba prati zube?

Stomatološka ordinacija
Goran Jakus (PIXSELL)
Otkrivamo sve što ste ikad željeli znati o zubima, ali ste se bojali pitati svojeg stomatologa

Nekoć smo učili o Gricu i Grecu i tome kako moramo kružnim pokretima prelaziti gore-dolje po zubima. Danas pranje zuba, što čini osnovnu higijensku naviku, prati bezbroj pitanja, kao što su kakvu vrstu električne četkice koristiti, isplati li se investirati u tekućinu za ispiranje usta, vrijede li išta oni štapići za žvakanje koji bi navodno trebali zamijeniti četkicu i koja je pasta najbolja (ako nam ona uopće treba)?!

Glavni razlog zašto četkamo zube jest kako bismo uklonili plak, tj. naslagu bakterija koji se talože na površini zuba. Neke od tih bakterija proizvode tvari koje iritiraju desni, dok druge pretvaraju šećer u kiselinu koja nagriza zube, dok sve skupa uzrokuju pojavu lošeg zadaha.

Uz tolike načine rješavanja plaka iz naših usta, ponekad je teško znati što odabrati i koja je opcija zaista najbolja za naše zube.

Evo što tvrde posljednja znanstvena otkrića, pa se možete ravnati prema njima, piše Guardian.

Koji je najučinkovitiji način pranja zubi?

Iako mnogi misle da je električna četkica namijenjena lijenim ljudima, istina je da će vam ona, pogotovo ako ima oscilirajuću glavu, najbolje očistiti zube. 

Tromjesečno praćenje korisnika električne četkice za zube pokazalo je da se kod njih plak smanjio za 21 posto, te je zabilježeno 11 postotno smanjenje upala desni, u usporedbi s onima koji su koristili starinske, ručne četkice.

Treba istaknuti da ako pravilno koristite obične četkice, i one mogu biti vrlo učinkovite, ali većina ljudi razvije svoj sustav tijekom vremena, te neka područja zaobilaze. Ako izabirete običnu četkicu, pametnije je uzeti neku manje glave i srednje čvrstoće, kako biste uspješno izgurali hranu i s najskrovitijih mjesta.

Kad ih trebali prati?

Barem dva puta dnevno, prije spavanja i još jednom tijekom dana. Mnogi znaju raspravljati o tome treba li ih prati prije ili poslije doručka, ali sve ovisi o tome što doručkujete, kažu stručnjaci.

Najviše bi trebali brinuti ako konzumirate voćne sokove ili svježe voće, jer oni sadrže kiselinu koja može oslabjeti površinu zuba, koji će se demineralizirati i na kraju, ako tad budete prali zube, znajte da ćete s njih skinuti i nužne minerale i oslabjeti zub.

Je li nužno korištenje paste za zube?

Četkanje vas štiti od bolesti desni, ali fluor u pasti zube štiti od propadanja. Zbog hrane koju jedemo, naši zubi se konstantno demineraliziraju i remineraliziraju, a ako tijekom remineralizacije ima prisutnog fluora, on će ojačati zube.

Iz tog razloga, odrasli bi trebali potražiti pastu koja sadrži 1.350 ppm fluora, te bi se trebali kloniti alternative poput sode bikarbone, koja je previše abrazivna za čišćenje zuba.

A što je s tekućinom za ispiranje usta?

Korištenje tekućine s dodatnim fluorom nema smisla ako ste prethodno oprali zube s pastom s fluorom. No ovo sredstvo vam može dobro doći između pranja, pogotovo ako ste skloniji nastanku karijesa.

Također vam može poslužiti nakon konzumiranja kiselije hrane, kad niste u mogućnosti oprati zube.

A zubni konac?

Plak se stvara između zuba, kao i na njihovoj površini, tako da je teško sve ukloniti samo pomoću četkice. Ako sve ne uklonite, prijete vam bolesti desni, koje se u početku manifestiraju kao krvarenje tijekom četkanja, pa svakako nabavite i zubni konac. 

Osobe koje redovito četkaju zube i koriste zubni konac rjeđe muči krvarenje zubi od onih koji samo četkaju zube, piše Guardian.

Je li žvakanje žvakaćih guma dobro ili loše za zube?

Sve dok žvačete žvake bez šećera, činite dobru stvar, jer na taj način stimulirate proizvodnju sline, koja sprječava taloženje kiseline koja nagriza zube.

Uz to, žvakom možete ukloniti dijelove hrane zaostale među zubima.

Koji je najbolji način brige za zube djece?

Mliječni zubi ispadaju, ali ako im dopustite da se pokvare u tolikoj mjeri da ih treba ukloniti prije vremena, to može ostaviti trajne posljedice na usta vaše djece. Naime, mliječni zubi utječu na rast trajnih zuba, pa ako prerano izgubite mliječni zub, veća je vjerojatnost da ćete i kasnije imati problema.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.