U Ujedinjenom Kraljevstvu se trenutačno prodaje 3.000 posto više začina nego u 1960-im godinama. Pokazalo je to najnovije istraživanje koje ukazuje na veliki zaokret u ukusima ljudi.
No nisu samo Britanci počeli mijenjati kulinarske preferencije, jer su se i kod nas promijenili ukusi, te su police sa začinima sve šire i šire i daleko smo odmakli od korištenja jedinstvene Vegete koje su naše mame i bake u većini slučajeva stavljali u sve vrste jela.
Danas kuhamo s manje začinskih mješavina, te sve više uživamo u pojedinačima, čiju popularnost možemo zahvaliti mnogo čemu, od kulinarskih televizijskih emisija i 'food' blogova, do raznovrsnih specijaliziranih restorana koji su nam približili namirnice i začine s kojima se 'naši stari' nisu ni imali prilike susresti.
Sve više ljudi koristi začine u tjednim jelovnicima, pa više nije nimalo čudno staviti papriku u lazanje ili jalapeño papričice u pileći paprikaš.
Prehrambena povjesničarka, Polly Russel, tvrdi da su se britanski ukusi drastično promijenili od konzervativnih 1950-ih godina, te da je današnja prehrana puno više eklektična i ljudi preferiraju začinjeniju hranu.
Nije nimalo čudno ako se u nekom supermarketu jedan dan zabazeknuti nađete na odjelu voća i povrća gledajući u namirnicu čije ime i nakon čitanja etikete ne znate izgovoriti, da bi godinu-dvije kasnije ona bila uobičajeni sastojak vašeg jelovnika.
U ovom slučaju promjene nisu nimalo loše, jer one mogu označavati dulji i zdraviji život.
Sve više se odričemo umjetnih okusa s raznim E dodacima, a začinjena hrana (kao što je nedavno dokazano, pogotovo ako koristite čili papričice), koja se konzumira jednom ili dva puta tjedno može smanjiti rizik od smrtnosti za 10 posto, piše Independent.