Ekonomix
6092 prikaza

Dalić ratuje sa sindikatima: Reže plaće službenicima

Martina Dalić
Robert Anić (PIXSELL)
Ministrica se čitavu godinu bavila Agrokorom, a sada se posvetila i novom zakonu

Nikad još zakon o plaćama državnih službenika nije izrađivao čelnik Ministarstva gospodarstva. Takve stvari rade ili ministri rada ili uprave. Ali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić je upravo predložila zakon koji ukida za oko 65.000 državnih službenika dodatak od 0,5 posto na plaću. To bi trebalo zamijeniti ocjenjivanje, a onda i povišice samo za one koji dobiju izvrsne ocjene od svojih šefova. Zakon se odnosi na sve osim policajce, a sindikati su procijenili da će neki službenici izgubiti i do 20 posto.

Kako saznajemo, ne samo da je, neuobičajeno, Ministarstvo gospodarstva angažirano na ovom zakonu, nego je on osobni cilj Martine Dalić.

Prije nego što je postala potpredsjednica Vlade i ministrica u ovoj Vladi, ona je model nagrađivanja predlagala kao saborska zastupnica HDZ-a. Nije je tadašnji predsjednik Tomislav Karamarko uzeo previše za ozbiljno. Dalić je onda napustila HDZ i ocijenila da tadašnji HDZ jednostavno nema volje za promjenama.

Ni sad se nije vratila u stranku, ali ju je Andrej Plenković pozvao u svoj tim.

- Dalić se i osobno angažirala, ona želi ‘pogurati’ i ostale ministre u Vladi da riješe taj problem - kaže nam sugovornik iz Vlade.

Ministar rada Marko Pavić se potpuno fokusirao na kolektivno pregovaranje pa je Dalić kao iskusnija kolegica uskočila u njegove cipele.

Da zakonom želi promijeniti sustav plaća i ukinuti dodatak na godine staža, svjedoči i izjava glavnog tajnika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Na sastanku s njima Dalić je rekla da se zakon donosi jer smo tako obećali Europskoj komisiji u nacionalnom planu reformi.

- Rekla je da se zbog neizvršenih obveza ona ne planira crvenjeti pred Europskom komisijom. Potpredsjednici Vlade ne treba zamjeriti njezin angažman, iako je izrada nacrta ovako dalekosežnog propisa u roku od 20-ak dana neozbiljna i isforsirana - rekao je Kuhar.

On je posebno upozorio da Vlada uzima od preporuka stranih konzultanata samo ono što želi. Jer čak i oni malobrojni koji dobiju najviše ocjene u službi i zasluže povišicu, ona se odgađa za dvije godine. Onima s nižim ocjenama i po pet godina. Kuhar ističe da su i Svjetska banka te američki konzultanti preporučili Vladi da rade godišnje povišice za one koji imaju najviše ocijenjeni rad. No nakon što se cijele godine bavila Agrokorom, Dalić je ustrajna da progura zakon.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 09:15 25.Prosinac 2017.

    nema tog zakona kod nas koj će uvesti red, jer kao sto kažu;"nećemo se držati zakona kao pijan plota". može zakon biti najbolji na svijetu ali ono što ga definira je primjena a ne slova na papiru a kod nas ... prikaži još! su zakoni uglavnom to