Ekonomix
508 prikaza

Dokazano: u svijetu se pije sve manje piva

Krigle piva
/DPA/PIXSELL
Vino se prodaje kao i ranije, britanski džin čak stoji sve bolje, ali najstarijem ljudskom alkoholnom piću ne ide

Ljudi piju sve manje alkoholnih pića, pokazuje najnovije izvješće industrije pića o globalnoj konzumaciji. Prodaja piva nastavila je padati prošle godine, dok se trend pijenja soka od jabukovače zaustavio, piše u nedjelju BBC. Svjetsko tržište alkoholnih pića palo je 2016. 1.3 posto, najviše zahvaljujući padu prodaje piva za 1.8 posto, pokazuje Izvješće o prodaji vina i alkohola (IWRS).

Uzlazni trend prodaje soka od jabukovače promijenio se i nakon nekoliko godina rasta pao je 1.5 posto. Ukupni pad prodaje alkohola u svijetu daleko je veći od prosječnog pada od 0.3 posto u posljednjih pet godina. IWSR-ovo izvješće za 2016. pokazuje da je prodaja vina ostala manje više ista, uz neznatan pad od 0.1 posto, dok je prodaja težih alkoholnih pića porasla 0.3 posto.

Britanski proizvođači džina mogu biti zadovoljni jer se nastavlja trend oživljavanja tog pića s rastom od 3.7 posto u cijelom svijetu. Iako je globalni GDP u 2016. rastao 3.5 posto, a gospodarski rast obično prati povećana konzumacija alkohola, nekoliko velikih gospodarstava Kina, Rusija i Brazil suočeno je s usporavanjem rasta ili recesijom. Prodaja piva u Kini pala je 4.2 posto, u Brazilu 5.3 posto, a u Rusiji 7.8 posto, pokazalo je izvješće.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.