Ekonomix
1490 prikaza

Hrvatska je raj na zemlji, ali samo 'na papiru'

Mirovine
OECD
Na društvenim se mrežama rasplamsala debata kako je OECD došao do takvih podataka

World Economic Forum objavio je članak prema kojem je Hrvatska zemlja s najizdašnijim penzijama - čiji građani dobivaju mirovinu koja iznosi čak 129 posto plaće čime bi postala pravi raj na zemlji.

S obzirom da je i laiku jasno kako je riječ o nekoj vrsti greške ili miskalkulacije na društvenim se mrežama razvila debata o tome kako se takvoj instituciji potkrala takva greška. Uz nas su, kaže članak, Nizozemci s 101 posto, i Turci s 102 posto.

Neki su pomislili da je izračun točan ukoliko se ubroje povlaštene mirovine no čak niti onda "cifra" nije tako velika. Prosjek mirovina je, prema posljednjim izračunima, 38 posto plaće.

Mirovine | Author: OECD OECD
"Jedino ako je ovo pokušaj da se masa isplaćenih mirovina od umirovljenja do kraja života usporedi s masom isplaćenih plaća od početka do kraja radnog vijeka. No i tada omjer ne bi mogao ići preko 100%. Naime, Hrvati u prosjeku rade kratko (malo više od 30 godina), ali u mirovini ne mogu biti toliko dugo, jer bi to značilo da nam je očekivani životni vijek kao Japanaca, a prosječna mirovina veća od prosječne plaće. Ne bi išlo. Mora da postoji neka metodološka kvaka zbog koje je ovaj prikaz upitan, ako već nije fingertip error. U pogledu visine mirovina nema tajni, tu se sve redovito objavljuje. Povlaštene i braniteljske nemaju tolike udjele u ukupnim mirovinama da bi bitno remetile prosjeke, a i točno se znaju prosjeci", napisao je Velimir Šonje i kao izvor naveo statističke informacije Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Zdravko Marić RASTEMO LI? Ekonomix "Marić ne smije raditi samo kao PR za dobre vijesti"

Ivica Brkljača je pak pojasnio kako je vjerojatno riječ o izračunu "net replacement rate" u kojeg je OECD prvi puta uključio Hrvatsku.

"NRR se najčešće računa tako da se pretpostavi prosječna plaća i gleda omjer prve mirovine i zadnje plaće za osobu koja ide u mirovinu s punim stažem. Dakle, to nije omjer prosječne plaće i prosječne mirovine nego je omjer koji je u pravilu malo veći, u Hrvatskoj je sada valjda negdje oko 40-43% ali ne može biti preko 100%. Međutim, OECD je predobar da bi napravio takvu pogrešku, pa pretpostavljam da je pogrešku u tumačenju napravila osoba koja je pisala tekst", nadodao je na kraju Velimir Šonje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.