Ekonomix
359 prikaza

Kupovali tvrtke njezinim vlastitim novcem i obogatili se

Prosvjedi radnika
Nikola Cutuk (PIXSELL)
U novom broju tjednika Express donosimo kako u Hrvatskoj još uvijek živi mračni model privatizacije kakvog smo znali devedesetih, zbog čega politika to podržava, zašto je na sudu malo dokazanih malverzacija, te koliko je sumnjivih preuzimanja tvrtki

Kupiti tvrtku njezinim vlastitim novcem mračna je ostavština privatizacije tijekom 90-ih koja se očito ne da istjerati iz Hrvatske. 

Posljednje izvješće Sigurnosno obavještajne agencije pokazuje da su direkori jedne velike tvrtke u državnom suvlasništvu i prošle godine posuđivali sami sebi milijune kuna kako bi povećali suvlasništvo u tvrtki. 

Poznati dubrovački brodski prijevoznik Atlantska plovidba opovrgava da je riječ o njima iako je od obavještajaca došla upravo takva neslužbena informacija.

Kako god bilo, otkriće SOA-e je pokazalo da je žilavi model izvlačenje novca iz tvrtki još živ, a direktori tvrtke su stali uz bok niza sličnih slučajeva tijekom hrvatske nezavisnosti.

Tako su stvoreni brojni instant-bogataši. Obavještajci navode da su u zadnjem slučaju menadžeri posudili stotinjak milijuna tvrtkinih kuna drugim tvrtkama.

U biti, nije bila riječ o posudbama, nego je taj novac iskorišten da oni i njihovi pouzdanici kupe dionice tvrtke tei tako povećaju svoj udio u suvlasništvu.

U novom broju tjednika Express donosimo kako u Hrvatskoj još uvijek živi mračni model privatizacije kakvog smo znali devedesetih, zbog čega politika to podržava, zašto je na sudu malo dokazanih malverzacija, te koliko je sumnjivih preuzimanja tvrtki.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.