Ekonomix
3226 prikaza

Oni su šesta vojna industrija - vrijede 33,5 milijardi dolara

Američki vojni dron
U.S. Air Force photo by Lance Cheung
Tehnološke razine koje oni probijaju su spektakularne, a tek se trebaju izboriti za ući u "prvu ligu"

Samo da je riječ o novcu, već i to bi bilo "boli glava". Vijest iz SAD-a kaže da su tvrtke L3 Technologies i Harris Corporation dogovorile da se fuzioniraju u jedinstvenu tvrtku, specijaliziranu za vojne tehnologije, vrijednu ukupno 33,5 milijardi dolara. Ujedinjena kompanija ubuduće će se zvati L3 Harris Technologies i sjedište će joj biti u gradu Melbourneu u Floridi, zapravo gradiću od oko 75.000 stanovnika.

Što se sjedišta tiče, riječ je očito o svojevrsnom kompromisu jer je u Floridi, doduše u Palm Bayu, do sada svoju centralu imala tvrtka Harris Corporation. Koliko je vijest od velikog značaja govori već i opis područja poslovanja dviju tvrtki. L3 se predstavlja kao kompanija dobavljač komunikacijske, obavještajne opreme i opreme za nadzor, kao i sustava za izviđanje terena, elektroničkih sustava za avione, čak i visokotehnološke povezane sa sustavima na moru, u zraku i, po potrebi, u svemiru.

Američke vojne snage | Author: U.S. Air Force photo/Lt. Col. Frank Azaravich U.S. Air Force photo/Lt. Col. Frank Azaravich

Harris Corporation je, pak, američka tehnološka kompanija koja u svom djelokrugu ima i kontraktorste ugovore, dobavljanje bežične informatičke opreme, taktičke radio opreme, razne elektroničke sustave, opremu za noćno gledanje, antene za vojsku, vladu i komercijalni sektor, bilo za zračne ili kopnene potrebe.

Upravu tvrtke sačinjavat će 12 direktora, po šest iz svake dosadašnje kompanije, a vijest na koju se referira Washington Post objavilo je Ministarstvo obrane SAD-a, što znači da je doista za očekivati, kako se najavljuje, da će do potpunog korporativnog fuzioniranja doći do kraja godine.

"L3 Harris Technologies raspolagat će bogatom tehnologijom i talentiranom i iskusnom radnom snagom", poručio je u javnom očitovanju izvršni direktor L3 Chris Kubasik. On je rekao i to da će nova kompanija objediniti takav potencijal da će njime ojačati područje svog temeljnog biznisa, čak ga i proširiti na nova susjedna tržišta, odnosno, da će povećati svoju globalnu prisutnost.

Scene iz Netflixove dokumentarne serije "Wormwood" ("Pelin") Tajni dosjei Kultura 'Wormwood': Kako je biološko oružje CIA-e postalo hit

Ništa manje nije niti za očekivati od ionako dva diva koja se oba bave vojnim komunikacijskim sustavima, njihovom umrežavanju i primjeni u nadzoru, a sve skupa integrirano u velike vojne sustave. Harris Corporation je specijaliziran za složene vojne komunikacijske mreže na samom bojištu i u vojnim letjelicama. Poznat je i po svom brendu Stingray za praćenje mobilnih telefona čime se koriste američke policijske i pravosudne službe.

U posljednje vrijeme, navodi se dalje, tvrtka je sklopila i zasad povjerljivi ugovor koji se tiče svemirske industrije i tehnologija. L3 Technologies je pak njujorška tvrtka, o kojoj se ponajviše čulo kad je izišla sa svojim skenerom koji pokriva 360°, s čime se putnici susreću na aerodromima dok prolaze sigurnosne provjere. Samo taj posao s Ministarstvom domovinske sigurnosti tvrtki je donijelo 170 milijuna dolara. L3 proizvodi i sustave za noćno gledanje za pješaštvo i senzoričke sustave za vojne letjelice.

Tvrtka je pod Kubasikom uspostavila mnoštvo novih poslova vezanih uz vojne tehnologije najnovije generacije poput podvodnih dronova, što ne čudi ako se zna da je riječ o čovjeku koji je nekoć vodio Lockheed Martin. Dogovor o spajanju dviju tvrtki predviđa da će prve dvije godine vođenje nove kompanije preuzeti dosadašnji izvršni direktor Harrisa William Brown. Potom će na to mjesto doći Kubasik.

Američke vojne snage | Author: USAASC USAASC

Kubasik je u svom priopćenju izjavio da je cilj nove tvrtke da postane šesti najveći korporativni suradnik američke vlade u vojnom tehnološkom području. Pet najvećih je inače Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, Northrop Grumman i General Dynamics. Ove tvrtke iz godine u godinu dominiraju američkim vojnim tržištem i niti jedna od njih godišnje od Washingtona odnosno Pentagona ne zarađuje manje od 10 milijardi dolara.

L3 Technologies i Harris Corporation prošle su godine od američkih federalnih vlasti skupa uprihodile 8,3 milijardi dolara, što je odgovaralo sedmom najvećem primatelju sredstava slijedom ugovora s američkom vojskom. Ona šesta tvrtka po vrijednosti je inače McKesson Corporation, farmaceutska kompanija iz New Yorka, vrlo širokog raspona pružanja usluga i dobavljanja lijekova i tehnologije iz područja zdravstva.

L3 Technologies, najavljuje se, sa svojih 48.000 službenika i radnika u 2018. godini namjerava dosegnuti prihod od 16 milijardi dolara. Washington Post ocjenjuje da je motiv za ovakvu fuziju kompanija kombinacija izrazito rastućih burzi po SAD-u, te očite spremnosti Washingtona da povećava svoje vojne izdatke za visoke tehnologije. Prošle godine Northrop Grumman kupio je Orbital ATK, tvrtku specijaliziranu za svemirsku industriju, za 7,8 milijardi dolara u gotovom novcu.

Donald Trump dolazi na NATO samit Nikad dobro Top News Koliko SAD stvarno ulaže u NATO

Također prošle godine United Technologies Corporation dogovorila je kupiti Rockwell Collins, tvrtku specijaliziranu za opremu i dijelove za letjelice, za 30 milijardi dolara. Niz je poslova ovakve vrste koji su se obavili ove godine. U veljači je mali vladin kontraktor ECS Federal kupljen za 775 milijuna dolara, a novi vlasnik je On Assignment, kalifornijska tvrtka za regrutiranje. Proljetos je General Dynamics kupio IT kontraktorsku tvrtku CSRA za 7,2 milijarde dolara. Prošlog mjeseca je Science Applications International Corp. Kupio Engility za 2,5 milijardi dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.