Tehno
15904 prikaza

10 najskupljih tenkova na svijetu

Korejski tenk K2 Black Panther
1/10
Wikipedia
Moćni tenkovi neizostavan su dio svake vojske, a danas su opremljeni suvremenom tehnologijom i 'teški' nekoliko milijuna dolara

Tenk, danas snažno oklopno vojno vozilo koje služi kao potpora pješaštvu ili djeluje samostalno, prvi se put pojavio u Velikoj Britaniji, a zatim i u Francuskoj i Njemačkoj. Od prototipa proizvedenog 1916. godine nije trebalo puno vremena da vozilo s oznakom Mark I krene u serijsku proizvodnju. 

To je bio prvi tenk, a imao je oblik paralelograma. Bio je naoružan s dva topa od 57 mm na bokovima i s četiri strojnice, dugačak 8 metara, širok 4,2, a visok 2,2 metra. Prvi je put upotrebljen tijekom 1. svjetskog rata, protiv Nijemaca na rijeci Somi 15. studenog 1916. godine.

Od tada do sada vojna se tehnologija jako i nepovratno izmijenila, no tenkovi su i dalje ostali važan dio svakog vojnog inventara. Današnji tenkovi su puno teži, jači i skuplji od onog prvog, kako i priliči 21. stoljeću. U nastavku vam predstavljamo neke od najskupljih tenkova. 

10. Kineski ZTZ-99, vrijedan je 2,6 milijuna dolara

Cilj razvoja ovog tenka je bila modernizacija zastarjele kineske kopnene vojske, i zapravo je trebao biti jaka konkurencija zapadnjačkim tenkovima. No on ne briljira na području vrhunske tehnologije što ga ograničava u borbi sa udaljenim metama. Nedostatak lako nadoknađuju dobrim rezultatima u izravnoj borbi i dobrom pokretljivošću. Relativno je male težine, od 54 tone, a može postići brzinu od 80 km/h. Ima top od 125 mm. 

Kineski tenk ZTZ-99 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

9. Indijski Arjun Mk II, vrijedan 6 milijuna dolara

Ovaj tenk pripada višoj klasi tenkova, težak je nešto više od 58 tona a može postići maksimalnu brzinu od 70 km/h. Ima top od 120 mm koji može probiti i najdeblje oklope, te dvije strojnice, jednu od 7,62 mm s eksplozivnim nabojem i običnu strojnicu od 12,7 mm. 

8.  Izraelska Merkava, vrijedan 6 milijuna dolara

Izraelska vojska jako je ponosna na ovaj tenk koji je prilagođen pustinjskim uvjetima i većinom sastavljen od američkih dijelova. Za razliku od standardnog dizajna s motorom u stražnjem dijelu tenka, Merkava ima motor s prednje strane. Postiže brzinu od 64 km/h, ima top od 120 mm,  dvije strojnice od 7,62 mm i jednu od 12,7 mm, te 60 mm minobacač. On je prije svega obrambeni tenk pa upravo i zato ima tako veliku kolekciju oružja. 

7. Njemački Leopard 2, vrijedan 6,8 milijuna dolara

Iako je težak 68 tona, može postići brzinu od 72 km/h zahvaljujući novoj generaciji motora od 1500 KS. Leopard 2 specijaliziran je za blisku borbu pa ima jako težak oklop. Naoružan je 120 mm topom uz dvije strojnice od 7,62 mm.

Njemački tenk Leopard 2 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

6. Ruski T-14 Armata, vrijedan 7,8 milijuna dolara 

Predstavlja novu generaciju ruskih glavnih borbenih tenkova. Najvažnija novost u ovim tenkovima je bespilotna kupola. Tročlana posada razmještena je u posebnoj kapsuli u prednjem dijelu tijela tenka, dok je kupola popunjena sustavima naoružanja i elektronike za njegovo opsluživanje, te ostalim sustavima potrebnim za preživljavanje tenka na bojištu 21. stoljeća. 

Glavno naoružanje čini top 125 mm, a tenk postiže brzinu od 70 do 90 km/h, što je znatno više od svih ostalih suvremenih tenkova u operativnoj uporabi.  Novost je i sustav protuoklopne zaštite Afganit kojeg čine radar za otkrivanje, praćenje i presretanje protuoklopnog streljiva upućenog prema tenku, a reagira u rasponu od 360 stupnjeva, te sustav lansiranja projektila kojima se uništavaju protuoklopni projektili protivnika. 

5. Američki M1A2 Abrams, vrijednosti 6,21 milijun dolara

Donedavno se smatrao najboljim tenkom na svijetu, a sigurno je vidio najviše borbe. Njegova je moć u 120 mm topu, 7,62 mm i 12,7 mm strojnicama. Često ga se uspoređuju s jeftinijim njemačkim Leopardom 2. Oklop je većinom sastavljen od osiromašenog urana koji daje veću gustoću od čelika, a minimalno je radioaktivan.

4. Britanski FV4034 Challenger II 8,6 milijuna dolara

Ovaj tenk nosi titulu najsigurnijeg na svijetu, s obzirom kako do sada nije uništen ni jedan njegov primjerak. Koristi ga vojska Velike Britanije i Omana. Njegov ratni put vodio ga je i na područja BiH, Kosova, Iraka. 

Opremljen je sa 120 mm topom L30A1, i najsuvremenijim sustavom koji mu omogućava pucanje iz pokreta uz veliku vjerojatnost pogađanja cilja prvom granatom. Top je u potpunosti stabiliziran, a kupolu i top pokreće elektromotor. Kupoli je potrebno 9 sekundi za okretanje od 360 stupnjeva. Britanska vojska koristi granate koje imaju domet do 8 km te su veoma učinkovite u gađanju građevina i lakih oklopnih vozila. Najsuvremeniji oklop u ovom čudu tehnologije izrađen je od takozvanog sendvič oklopa koji je strogo čuvana tajna. 

Britanski tenk FV4034 Challenger II | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
3. Južnokorejski K2 Black Panther, vrijedan 8,8 milijuna dolara

Glavni borbeni tenk Južne Koreje težak je 61 tonu, a koristi sve dosada već spomenute sisteme koa što su sendvič oklop i noćna navigacija, uz naravno 120 mm top. Proizvedeno je malo ovih komada pa se zapravo ne zna kakve su njegove stvarne mogućnosti. 

2. Tip 10 ili TK-X

Najmoderniji je to i glavni borbeni tenk japanske kopnene vojske. Prototip novog tenka 2010. ulazi u serijsku proizvodnju, a u uporabi je od 2012. godine. Lagan i elegantan, težak je nešto više do 40 tona, a može postići brzinu od 70 km/h. Naoružan je topom od 120 mm, i strojnicama od 12,7 mm i 7,62 mm. 

1. Francuski AMX-56 Leclerc vrijedan 9,3 milijuna dolara

Francuski tenk AMX-56 Leclerc | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ovaj najvažniji tenk francuske vojske ime je dobio po generalu Philippe Leclerc de Hauteclocque koji je za vrijeme 2. svjetskog rata vodio oklopnu diviziju za oslobođenje Pariza. Opremljen je posebnim 120 mm topom koji mu omogućava pripremu 22 granate uz brzinu pucanja od 12 granata u minuti. Tu su i dvije strojnice od 12,7 mm i 7,62 mm.

Obranom tenka upravlja GALIX sustav koji u pripremi ima mnogobrojne dimne bombe, infracrvene bljeskalice i pješačke mine. Oklop je sastavljen od titanijskog oklopa i posebnih ERA pločica.Težak je 56 tona, može postići brzinu od 72 km/h, a ima i poseban sustav za smanjivanje ispušnih plinova što mu omogućuje da bude i teško uočljiv na termo kamerama. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 08:24 04.Srpanj 2018.

    I kad će to ostariti,da ih i mi možemo kupiti.