Ekonomix
130 prikaza

Skandalozno: Tvrtke iz EU diktaturama prodavale opremu za špijuniranje

Haker
Thinkstock
Velika britanska istraga je otkrila kako funkcionira i radi tajna egipatska obavještajna agencija

Europske tvrtke su prodavale tehnologiju za nadzor tajnim vladinim obavještajnim agencijama u Egiptu, pokazalo je istraživanje Privacy Internationala, londonske organizacije za nadzor mutnih poslovanja.

Njihov izvještaj je pokazao da su finske, njemačke i talijanske tvrtke prodavale tehnologiju Odjelu za tehnološka istraživanja (TDR-u), egipatskoj obavještajnoj inteligenciji koja djeluje u potpunoj tajnosti.

Ova otkrića su posljednja u nizu istraga kako tehnološke tvrtke sa Zapada prodaju opremu za špijuniranje vladama poznatim po zloglasnom ignoriranju ljudskih prava.

Europski parlament je 2014. godine pozvao na zabranu prodavanja tehnologije za nadzor Egiptu, a i EU se potrudila strože regulirati izvoz takve opreme. 

"Nadziranje svojih građana, bez ikakve odgovornosti prema njima, ozbiljno narušava egipatske tvrdnje da su demokratska država. Nadamo se da će ovaj izvještaj potaknuti prijeko potrebnu raspravu i reforme u pogledu nadziranja u Egiptu", izjavila je Eva Blum-Dumontet, istraživačica iz Privacy Internationala.

U izvještaju piše da su do 2011. godine, kad je počelo Arapsko proljeće u Egiptu, Nokia Siemens mreže (NSN) opskrbile TDR s opremom koja im je omogućavala presretanje telefonskih poziva, a prodali su im i mrežu koja im je osigurala pristup internetu čak i u slučaju potpunog nestanka struje, poput onog kakvo je naredila vlada tijekom revolucije 2011.

Istraga implicira i da su uključeni bili i Hacking Team i Gamma International - dvije europske tvrtke koje su već kritizirane zbog prodaje špijunske opreme opresivnim režimima diljem svijeta. 

Hacking Team je objavio da je njihov izvoz u potpunosti u skladu s postojećim regulacijama i da je sva prodaja bila "potpuno legalna".

Nokia je pak izjavila da su oni prodali svoje uređaje još 2009. godine i da otad nije bilo nikakvog poslovanja između njih i Egipta. Oni su i strogo osudili sve optužbe, te su izjavili da ih organizacija nije kontaktirala kako bi s njima prošli zapise o poslovanju prije nego su u javnost izašli s ovim izvještajem.

Istodobno, Privacy International ističe kako je u poslovanju obavještajaca nužna transparentnost, piše Verge.

"Činjenica da tajna jedinica - nepoznata javnosti i, čini se, bez ikakvog demokratskog nadzora - može potrošiti milijune eura na opremu za potencijalno špijuniranje komunikacije svih građanina Egipta, predstavlja ozbiljan problem za ljudska prava, s čime se mora pozabaviti egipatska vlada."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.