Ekonomix
187 prikaza

Wall Street opet raste, ali petak je dan D

Brokeri na burzi
BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL
Ponovno je aktualiziran strah od trgovinskog rata između SAD-a i drugih država

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli treći dan zaredom jer su ulagači optimistični uoči sezone objava poslovnih rezultata, no ti bi dobici u petak mogli biti izbrisani zbog obnovljenih bojazni od trgovinskog rata.

Dow Jones ojačao je jučer 240 bodova ili 0,99 posto, na 24.505 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,69 posto, na 2.662 boda, a Nasdaq indeks 0,49 posto, na 7.076 bodova.

Rast tih indeksa treći dan zaredom ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će predstojeća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja počinje idućega tjedna, biti najbolja u posljednjih sedam godina.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle za 18,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Grafikon kretanja Ininih dionica Poslovni rezultati Top News HEP ima milijarde, a Ina je godinama gubitaš

Bio bi to najveći rast zarada u sedam godina, potaknut snažnim rastom američkog i globalnog gospodarstva, ali i poreznim promjenama uvedenima u SAD-u početkom godine.

"Ulazimo u sezonu poslovnih rezultata s priličnim optimizmom, uvelike podržanim novim, nižim poreznim stopama i nizom pokazatelja da je situacija u gospodarstvu dobra", kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Zahvaljujući tome, jučer je S&P 500 indeks porastao treći dan zaredom, što nije zabilježeno još od početka ožujka.

Međutim, svi ti dobici mogli bi biti izbrisani jer je u četvrtak navečer, nakon zatvaranja Wall Streeta, predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da je naložio trgovinskim dužnosnicima da razmotre uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrijednosti 100 milijardi dolara.

To je ponovno izazvalo strahovanja od trgovinskog rata između dva najveća svjetska gospodarstva, pa je terminski S&P 500 indeks, uz povećani obujam trgovanja, u petak ujutro skliznuo više od 1 posto, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne.

Prethodnih su dana strahovanja od trgovinskog rata ponešto splasnula jer se vjerovalo da najave carina od strane Washingtona na uvoz kineske robe, a potom najave protumjera iz Pekinga predstavljaju samo dio pregovaračke taktike.

Deutsche Bank, Frankfurt Ne ide im Ekonomix Jedna od najvećih banaka u gubitku treću godinu za redom

Tim više što su prošloga tjedna obje zemlje poručile da su spremne pregovarati kako bi se umanjile trgovinske neravnoteže.

No, nakon novih Trumpovih poruka strahovanja od trgovinskog rata ponovno su oživjela, pa se čeka odgovor iz Pekinga.

Premda najavljene carine neće stupiti na snagu nekoliko mjeseci, "Trumpov nalog da se razmotri 100 milijardi dolara dodatnih carina, kao i trgovinski potezi i retorika posljednjih tjedana predstavljaju primjer kako bitke mogu prerasti u ratove. Zbog toga bi u idućem razdoblju ulagači trebali smanjiti rizik", kaže Dan Ivascyn, direktor u tvrtki Pacific Investment Management.

Od kada su 26. siječnja vodeći indeksi na Wall Streetu dosegnuli najviše razine u povijesti, tržište je pod pritiskom bojazni od rasta inflacije, ubrzanja tempa povećanja kamata Feda i mogućeg trgovinskog rata.

Zbog toga je u prvom tromjesečju S&P 500 indeks skliznuo 1,2, a Dow Jones oko 2 posto, što je prvi kvartalni gubitak tih indeksa nakon devet tromjesečja neprestanog rasta, odnosno od trećeg kvartala 2015. godine.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,35 posto, na 7.199 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,90 posto, na 12.305 bodova, a pariški CAC 2,62 posto, na 5.276 bodova.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.